1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Zašto se sportiskinje šminkaju?

Zašto se sportiskinje šminkaju?

22. мај 2024.

| Snežana Vranić
Poruka koju šalju je važna!

Ukoliko ste ljubitelji sporta, verovatno ste primetili da sve veći broj žena nosi šminku dok se bavi ovim aktivnostima. Sigurno ste se zapitali zašto se sportiskinje šminkaju?

Šminka i sport na prvi pogled deluju kao teška kombinacija. Razlog tome je što se osoba znoji tokom fizička aktivnosti i prilikom bavljenja sportom je to neizbežno. Međutim, sve više sportiskinja provodi sate u svlačionici dobijajući savršenu šminku pre nego što izađu na teren.

Zašto se sportiskinje šminkaju?

Ovo je aspekt izražavanja ženstvenosti koji mnogi kritikuju i ne razumeju. U atlertici na primer možemo videti najviše našminkanih sportiskinja. Amerikanka Sha’Carri Richardson (Ša Kari Ričardson), 24-godišnja sprinterka ne prepušta svoj izgled slučaju. Kamera se često zadržava na njenoj šarenoj perici, veštačkim trepavicama ili dugim veštačkim noktima. „Nije bitna moja boje kose ili dužina noktiju, sve dok moj talenat govori sam za sebe“, istakla je ona.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by WHOOP (@whoop)

Lični brend je važan

Auriana Larzaq-Khlass (Auriana Larzak Klas), francuska atleričarka se na poslednjem prvenstvu takmičila sa bojama francuske zastave u uglu oka. Ona je rekla: „Šminka i frizure nam pomažu da stvorimo sliku koju želimo da predstavimo onima koji gledaju. Volim da se šminkam pre velikih takmičenja, jer je i to veliko slavlje. Tada možemo da pokažemo sve za šta smo se spremali poslednjih meseci i za šta smo se žestoko borili. Ovo je zaista nešto za slavlje!“ Šminkanje je za nju rutina, ali posebno se eksponira u takmičarskim danima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Onemy Prod (@onemyprod)


Atletika je često prisutna u medijima, a francuska sedmobojka je istakla da je lični brend važan. Ona je vođena emocijama i kreativnošću u svakoj trci, a kako kaže, na ovaj način pokazujemo ko smo, van vremena koje trčimo.

Zašto se sportiskinje šminkaju: Borba protiv seksizma

Ova potreba za samoizražavanjem seže daleko u prošlost. Ove žene se često bore protiv seksizma prkoseći nekim očekivanjima o svom izgledu. Kada su žene ušle u svet sporta, muškarci su dominirali ovom oblasti. Decenijama se stvarao narativ oko žena da treba da ostanu ženstvene i lepe. Sportske organizacije i timovi želeli su da njihove sportiskinje budu vitke, sa diskretnom šminkom, frizurom i trenerkama sa suknjom.

Ovo je bio način da se očuva oblik „ženstvenosti“ gde žena mora da ostane suzdržana. Ne bi smela da bude previše mišićava i snažna kako se slučajno ne bi istakla svojim talentom i ugrozila prestiž muškarca u sportu. Nažalost, ovakav stav je uočljiv i danas jer sportiskinje koje su jako našminkane dobijaju mnogo kritika jer se „izdvajaju“. Ipak, ovo je njihov način da pokažu ko su zaista.

Izvor slike: Alexander Hassenstein / Staff/GettyImagesSport

Nastavite da čitate