1. Home
 2. /
 3. Lifestyle
 4. /
 5. Karijera
 6. /
 7. 7 poslova koji nas...

7 poslova koji nas čine nesrećnim prema Harvardskom istraživanju

17. мај 2024.

| Snežana Vranić
Da li se bavite jednim od ovih poslova?

Poslovi koji nas čine nesrećnim su svakako ništa drugo do opterećujući. Naravno, ako ne volimo to što radimo, to lako može biti bilo koji posao. Ali evo šta kaže istraživanje.

Jedna od važnih studija o sreći na Harvardu nam otkriva kojih 7 poslova izazivaju najviše nezadovoljstva. Interesantno je da svi ovi poslovi imaju jednu zajedničku stvar.

Poslovi koji nas čine nesrećnim prema Harvardu

Sreća i posao su usko povezani a istraživači na Harvardu to svakako znaju. Naše radno zanimanje ima veoma značajan uticaj na naše emocionalno blagostanje i kvalitet života. Bilo zato što nas zadovoljstvo poslom ispunjava pozitivnim osećanjima ili zato što nam daje osećaj svrhe, ravnoteža između posla i ličnog života je naš večni problem.

Studija o razvoju odraslih je vodio Robert Valdinger (Robert Waldinger), profesor psihijatrije na Harvardskoj medicinskoj školi. Studija je prikupila informacije od 724 učesnika iz celog sveta od 1938. godine kako bi pokušala da odgovori kako nas posao čini srećnim ili nesrećnim.

Poslovi koji nas čine nesrećnim imaju istu karakteristiku: Usamljenost

Suprotno onome što mnogi misle, nije u pitanju plata koja je ključna da bismo uživali na radnom mestu. Studija je utvrdila da su poslovi koji imaju manjak ljudkse interakcije i ukojima se uspostavlja manje međuljudskih odnosa, nemaju standardno radno okruženje i mrežu povezanosti sa kolegama, upravo oni koji nas čine nesrećnim.

Dakle, poslovi koji nas izoluju su oni koji izazivaju najveće nezadovoljstvo. Međutim, ovo se ne odnosi samo na poslove koje obavljamo sami, već i na one u kojima se osećamo izolovano jer komunikacija nije pozitivna i smislena. Dakle, evo kojih 7 poslova su najneserećniji za nas:

 • Dostavljači
 • Internet maloprodaja
 • Usluge korisničkog servisa (call centri)
 • Poslovi na daljinu koji se rade samo preko računara
 • Noćno obezbeđenje
 • Prevoznici na velike udaljenosti
 • Poslovi sa noćnim smenama

Rad na daljinu je jedan od najnesrećnijih načina rada

„Lična povezanost stvara mentalnu i emocionalnu stimulaciju koja automatski poboljšava raspoloženje, dok ga izolacija uništava“, objašanjava dr Valdinger. Osećaj nepovezanosti sa drugima može dovesti do zdravstvenih problema, zbog čega je i Svetska zdravstvena organizacija označila usamljenost kao glavni problem.

Istraživači su utvrdili da je stvaranje mogućnosti za društvenu povezanost na poslu obnavljajuća i pomaže da se borimo protiv stresa i osećaja usamljenosti i nesreće. To takođe ima veliki uticaj i na produktivnost.

Pored toga, nedavna istraživanja su pokazala i da fizičko okruženje na radnom mestu takođe igra fundamentalnu ulogu u zadovoljstvu poslom. Faktori poput prirodnog osvetljenja, ergonomski dizajn radnih prostora i dostupnost prostora za relaksaciju mogu imati značajan uticaj na emocionalno stanje i efikasnost radnika.

Izvor slike: vorDa/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate