1. Home
 2. /
 3. Lifestyle
 4. /
 5. Karijera
 6. /
 7. Kako da razgovor za...

Kako da razgovor za posao bude uspešan?

13. мај 2024.

| Snežana Vranić
Evo kako uspešne žene odgovaraju na pitanja na intrevjuu...

Ako ste u potrazi za zaposlenjem, onda vas sigurno interesuje kako da razgovor za posao bude uspešan. Ovih nekoliko smernica vam mogu biti od pomoći.

Svi želimo da briljiramo na razgovoru za posao i da oduševimo buduće poslodavce. Međutim, nekad se to čini teškim. Potrošimo vreme tražeći zanimljive oglase za posao, pobrinemo se da napravimo savršenu biografiju i sad je vreme da zablistamo. Evo kako da uspešno osmislite odgovore.

Kako da razgovor za posao bude uspešan?

Da bi razgovor za posao bio uspešan, najvažnije je naravno da dobro odgovorite na pitanja. Postoji nekoliko proverenih pravila: budite ljubazni, puni samopouzdanja i pokažite najbolju stranu sebe. Najbolje bi bilo da se ne opterećujete ishodom. Umesto toga, duboko udahnite i koristite ovaj vodič da biste se pripremili i impresionirali menadžera za zapošljavanje. Evo kako treba da izgledaju odgovori na postavljena pitanja.

Recite nam nešto o sebi

Iako ovo nije pitanje, sa ovim često menadžeri započinju razgovor. Ovo je način da vas bolje upoznaju i da vide da li ste dovoljno zainteresovani i povezani sa poslom. Najbolje bi bilo da opišete šta vas je inspirisalo da sledite karijeru koju imate i šta volite u svom poslu. Oni će takođe uključiti 2-3 dostignuća koja su relevantna za poziciju za koju se prijavljuju i šta vole da rade u slobodno vreme. Pored toga, možete navesti svoje osobine koje su vas navele da se bavite ovim poslom i koje su i korisne veštine za određeni posao.

Kako ste čuli za ovu pozicijju i zašto ste se prijavili?

Ovo pitanje je prilično jednostavno, ali je idealna prilika da pokažete svoje interesovanje za kompaniju, kao i svoju strast i uzbuđenje za tu ulogu. Odgovorite iskreno i opišite šta vas je konkretno motivisalo. Ukoliko je kompanija koja prodaje proizvode, možete objasniti da ste zadovoljni korisnik tih proizvoda i da pratite njihov rad već duže vreme.

Koje su vaše najveće prednosti?

Ovo menadžerima daje priliku da vide po čemu ste jedinstveni i da li ste pravi za tu ulogu. U ovom slučaju, uspešne žene će iskoristiti svoje poreklo, životno i karijerno iskustvo, kao i prirodne darove, talente, obrazovanje i obuku da odgovore na ovo. One će koristiti kvalifikacije navedene u opisu posla, ali će to činiti koristeći primere da pokažu ove svoje kvalitete.

Koja je vaša najveća slabost?

Činjenica je da je ovo standardno pitanje za intervju ne olakšava činjenicu da na njega treba da date odgovor. Čini se kontraproduktivnim ukazati na svoje nedostatke potencijalnom poslodavcu. Međutim, ključ je u tome da navedete vašu najveću slabost, ali i da pokažete da radite na tome da je prevaziđete i poboljšate. Na primer, navedite kakav ste problem zbog te osobine imali u prošlosti i šta ste učinili da to prevaziđete.

Zašto postoji pauza u vašem radnom iskustvu?

Često se događa da menadžeri za zapošljavanje gledaju sa prezirom na praznine u karijeri. Međutim, ovo pitanje ne treba da vas brine. Svejedno da li je u pitanju majčinstvo, promena karijere ili nešto sasvim drugo. Prosto priznajte da ste svesni života oko vas i da ste promenili karijeru jer ste shvatili da nešto nije za vas.

Kako prevazilazite izazove na radnom mestu?

Suočavanje sa izazovima na poslu je neizbežno i postavljaju uvek ovo pitanje da vide kako reagujete na teške situacije i pritisak. Ono što je često jedan od najboljih odgovora jeste da na izazove gledate kao na priliku za učenje i budite slobodni da to objasnite na primeru.

Da li ste timski igrač?

Dobro organizovan i zaokružen tim je veoma vredan. Ako to i nije jedna od vaših boljih osobina, poradite na njoj. Radeći da ljudima koji imaju isto mišljenje može biti veoma efikasno i prijatno iskustvo, pa se potrudite da to istaknete i na razgovoru za posao. Važno je da cenite i tuđe mišljenje i trud.

Da li ste voljni da preuzmete rizik?

Ništa nije crno-belo i šansa da ćete morati u nekom trenutku da preuzmete rizik čak i ako volite da igrate na sigurno su poprilične. Međutim, važno je da predstavite da ste spremni da preuzmete proračunate rizike na poslu. Nema razloga da se plašite da rizika kada su šanse u vašu korist što je od suštinskog značaja za ostavljanje sjajnog utiska.

Zašto napuštate sadašnji posao?

Ovo je jedno od pitanja koje će većina menadžera za zapošljavanje postaviti na intervjuu. Iako ne postoji pravi odgovor, važno je da budete iskreni, ali da ne pričate o prljavom vešu vašeg prethodnog šefa. Važno je da se predstavite kao neko ko ne napušta brod kad tone i da ste zato otišli. Istaknite šta ste sve naučili na prethodnom poslu i predstavite ovo kao mogućnost za rad.

Zašto bismo vas zaposlili?

Ovo vam daje prostor za skromno hvalisanje. Pored vaših visokih kvaliteta, ubacite i lična iskustva koja će vam pomoći da objasnite zašto se savršeno uklapate. Kako znate čime se kompanija bave, onda je važno da istaknete šta je ono čime vi možete da doprinesete njihovom uspešnom radu.

Imate li pitanja za nas?

Iako vam se ovo može činiti glupim, uspešne žene znaju da je pravilno reagovanje na ovaj posao ključno. Menadžeri znaju da će onaj koga interesuje posao sigurno imati nekoliko pitanja na koje će morati da daju odgovor. Evo šta možete (i trebalo bi) da pitate. Naravno, ako o tome već niste razgovarali u toku intervjua.

 • Kako izgleda običan dan u ovoj kompaniji?
 • Šta je najbolja i najgora stvar u radu za kompaniju?
 • Šta biste rekli da su najveći izazovi sa kojima se osoba na ovoj poziciji može suočiti?
 • Koje su najvažnije veštine i kvalitet koje čovek mora imati da bi uspeo da ovoj poziciji?
 • Koja su najhitnija pitanja i projekti koje treba da rešite.
 • Kakve mogućnosti imate za budući razvoj?
 • Da li odeljenja obično sarađuju jedni sa drugima?
 • Šta je sledeći korak u procesu zapošljavanja?

Izvor slike: nortonrsx/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate