1. Home
  2. /
  3. Ženski stav
  4. /
  5. Legendarna Mejbel Bler sa...

Legendarna Mejbel Bler sa 95 godina priznala da je gej

13. јун 2024.

| Miljana Momirović
Ćutala je više od 75 godina.

Bejzbol igračica Mejbel Bler je simbol ženskog osnaživanja, pošto se izdvojila u sportu u kojem dominiraju muškarci i postala prava inspiracija. I to ne samo zbog sportskih uspeha.

Ko je bejzbol igračica Mejbel Bler?

Rođena 1927. u Kaliforniji, Bler je svoju profesionalnu karijeru počela u Ženskoj bejzbol ligi SAD 1948. godine dok je radila u kompaniji u kojoj se takođe izdvojila tako što je postala jedna od njenih nekoliko ženskih menadžera.

Bler je bila inspiracija iza filma A League of Their Own iz 1992. godine.

 Mejbel Bler

Mejbel Bler priznala da je gej

Sa 95 godina, dok je promovisala seriju A League of Their Own, zasnovanu na filmu istog imena, Bler je otkrila da je gej. Priznala je da je sa sobom nosila tu tajnu skoro 85 godina. Kako je serija napredovala, Bler se osećala prijatno jer je podelila istinu sa svetom, opisujući to iskustvo kao olakšanje.

Povodom LGBTQ+ Parade ponosa, koji je tek počela, objavljen je dirljivi video sa pričom i savetima.

„Krila sam se 95 godina, pokušavajući da sakrijem činjenicu da sam gej. Bilo je teško jer bismo smo ili bili otpušteni ili ćemo biti raspušteni. Nismo mogli da živimo svoje živote. Poznavala sam te male dečake i devojčice koji su igrali bejzbol i pokušavali to da sakriju.“

„Ne morate da se krijete. Krila sam se 75, 85 godina. I ovo je zaista prvi put da sam stala iza toga.“

Bejzbol karijera i ženska inicijativa

Bler je odrasla gledajući oca i braću i sestre kako igraju bejzbol i držala je rezultat van terena. Uzimajući stvar u svoje ruke, stvorila je svoj softbol tim u petom razredu. Njen rad se isplatio. Dok je još bila u srednjoj školi, igrala je softbol poluprofesionalno i na kraju je primljena na Panameričko prvenstvo u bejzbolu za žene, nastalo kada su mnogi muški sportisti služili u Drugom svetskom ratu. Dok su ljudi regrutovani, postojao je strah da će rat biti katastrofa profesionalnog bejzbola.

Međutim, Bler i još 600 žena preuzele su kontrolu nad situacijom.

Na kraju poručuje: „U redu je. Možete vi ti to. Možete da živite svoj život. Ne morate da brinete o tome 85 ili 90 godina.“

Izvor slike: Emma McIntyre/Staff/GettyImagesEntertainment, Monica Schipper/Staff/GettyImagesEntertainment

Nastavite da čitate