Ne menjaj sebe, već pravila igre: Kako je Halima postala prva manekenka sa hidžabom, modni svet joj se klanja

28. новембар 2023.

| Jelena Mladenović
Poruka mlade manekenke svim ženama na svetu je jasna kao dan

Nakon naglog odlaska iz sveta mode 2020. godine, Halima Aden (26), prva manekenka koja je pozirala sa hidžabom, vratila se u svet mode i to na naslovnu stranu Voguea Arabia.

Ali, ovog puta, pod sopstvenim uslovima, i nikada ne zaboravljajući odakle dolazi, a mi ćemo se prisetiti priče prve manekenke sa hidžabom koja se slikala za naslovnicu britanskog časopisa Vogue i koja se pojavila u burkiniju na stranicama američkog časopisa Sports Illustrated, gde se uglavnom pojavljuju poluobnaženi modeli.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Halima (@halima)

U svetu mode gde vlada golotinja i seksualnost, supermodel Halima Aden uvek izlazi na pistu sa hidžabom odevena u umerenu i zatvorenu odeću.

Fanovi se oduševljavaju njenom lepotom i smelošću, kritičari je osuđuju za smele fotografije i smatraju da pravovernoj muslimanki nije mesto na modnoj pisti.

Napunila je 90 godina, život grli obema rukama – Tri stvari nikada ne smete sebi da uradite (video)

Izbeglica iz Somalije koja je odrasla u veoma konzervativnoj sredini, za samo dve godine uspela je da postigne vrtoglavu karijeru i postane jedno od najpoznatijih lica u svetu mode.

BBC servis na ruskom razgovarao je sa prvim svetskim supermodelom koji nosi hidžab, Halimom Aden, o tome kako uspeva da uskladi karijeru modela sa strogim principima islama.

Molitva u šminkernici

„Trudim se da se molim pet puta dnevno ali mi ne polazi uvek za rukom“, pričala je Halima.

„Jedno od mojih najupečatljivijih sećanja je kako trčim sa ćilimom za molitvu za vreme Nedelje mode u Njujoku i tražim gde da se pomolim. Za to često posluže šminkernica ili studio“, objasnila je.

Iako je visoka svega 166 santimetara, što je minijaturno za topmodel, redovno je zovu da učestvuje na revijama luksuznih brendova, kao što su Max Mara i Yeezy Kanje Vesta i mnogi drugi.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Halima (@halima)

Pre pet godina postala je prvi model sa hidžabom, koji je potpisao ugovor sa jednom od najvećih modnih agencija IGM Models.

Ne menjaj sebe, već pravila igre“, kaže Halima. Njen cilj je da učini modnu industriju inkluzivnijom, tako što je otvorila put do modne piste devojkama iz čitavog sveta bez obzira na njihovu etničku ili religioznu pripadnost.

Ukrajinska manekenka Anastasiia Bondarčuk na Marie Claire digitalnoj naslovnici

„Čak i kada je sve loše, ako nisam prošla kasting, nisu me zvali na neku reviju, ja ne očajavam jer je moja vera uvek uz mene. Daje mi sigurnost i upotpunjuje me.“

Koja je poruka iz Kurana najvažnija za nju?

„Ne sudi nikome, jer samo Bog može da sudi, podržavaj ljude, voli ih i pomaži kada im je najteže“, bez razmišljanja odgovara Halima.

„Odrasla sam u izbegličkom kampu i dobro znam da sav ovaj raskošni život može u jednom trenutku da se završi, i spremna sam na to. Osim toga, važna strana moje vere je to, kako sarađuješ sa onima koji ne dele tvoja ubeđenja i koji gledaju na život drugačije od tebe“,  kazala je ona, a prenosi BBC news na srpskom.

Nošenje hidžaba stoji u ugovoru Halime Aden

Halima se rodila u izbegličkom logoru u Keniji. Njena porodica je poreklom iz Somalije. Sredinom 90-tih godina oni su bežali od jednog od najkrvavijih ratova na afričkom kontinentu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Halima (@halima)

Njena majka je hodala 12 dana pre nego što je dospela u Keniju. Kada je Halima imala šest godina sa mamom i bratom se preselila u SAD, dok je sa ocem izgubila vezu tokom rata.

Haliminoj majci se ne sviđe što se njena ćerka pojavljuje na bučnim, javnim mestima, gde muškarci bulje u nju, dok joj se sredina u kojoj je živela u Americi rugala jer nosi hidžab.

Halima Aden prva manekenka sa hidžabom

Kada je imala 19 godina, postala je prva u istoriji učesnica takmičenja za izbor za „Mis Minesote“, koja se pojavila na bini sa hidžabom i burkinijem – potpuno zatvorenim tipom kupaćeg kostima za muslimanke.

„Uvek sam želela da učestvujem na takmičenju za lepotu. Međutim, ja sam Somalijka i niko od nas to ranije nije radio.“

„Nakon takmičenja pričala sam drugaricama kako je moguće da nosiš burkini i da se osećaš samouvereno pored devojaka u otkrivenim kupaćim kostimima. Iako izgledamo drugačije niko ne može da nam uskrati da se oprobamo u nečem novom“, objasnila je ona.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Halima (@halima)

Nakon takmičenja Halima je dobila ponudu o saradnji sa jednom od najvećih svetskih modnih agencija IGM Models.

Ona je pristala ali je postavila uslov, da učestvuje na snimanjima i izlazi na podijum samo ako nosi hidžab:

„Hidžab nosim od detinjstva, za mene je to nezamenjivi deo svakodnevne garderobe, baš kao par cipela“, bila je izričita manekenka.

Halima ima stroge zahteve kada je u pitanju odeća koju ona reklamira.

Bosanska manekenka pred čijim izgledom svi zaneme, ova lepotica je kuma Novaka Đokovića

Njena religija joj ne dozvoljava da pokaže ljudima ništa osim lica, šaka i stopala. To je napisano i u njenom ugovoru.

Na revijama za Halimu posebno prave odvojenu manju prostoriju od visokih kartonskih zidova crne boje. Ona je i šminkernica i garderoba. Sakriva Halimu od radoznalih pogleda.

„Ja sam muslimanka i moram o tome da mislim i van piste, objašnjava Halima. Zato dizajneri i organizatori modnih dešavanja rade sve što je u njihovoj moći kako bih imala mali sopstveni prostor u kome mi je udobno.“

„Ako to ne odgovara nekome od dizajnera ja sam uvek spremna da ustanem, okrenem se i odem“, objasnila je Halim.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Halima (@halima)

Halima je manekenka koju su specijalno zvali na „Nedelju skromne mode“ u Istambulu 2019. godine, a inače se održava jednom godišnje u mnogim gradovima, uključujući Istambul, Dubaji, London.

Tako privlači sve više pažnje od strane dizajnera, modnih brendova i kupaca koji preferiraju skromnu, suzdržanu ili pristojnu modu, takozvani, modni trend – modest fashion.

Halima Aden prva manekenka sa hidžabom

Halimin cilj je da modna industrija postane inkluzivnija, otvorivši put do piste devojkama iz celog sveta.

„Ni u jednoj zemlji na svetu, ni jedna žena ne treba da nosi hidžab protiv svoje volje, niti da ga skida pod prinudom. Ja nosim hidžab zato što me čini lepom i daje mi samouverenost“, odgovara na to Halima.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Halima (@halima)

Kada su pitali manekenku da li bi mogla jednom da izađe na podijum bez hidžaba, kako bi dokazala ženama koje nemaju izbora da je to moguće, ona je rekla:

„To bi bilo u suprotnosti i lišavalo bi smisla celokupnu ideju, prigovara ona. Ako želimo da živimo u društvu u kojem žena ima pravo da odlučuje za sebe, onda je pogrešno da mene pitate o tome. Uostalom, oduzima mi se pravo da obučem nešto što me čini lepom i samouverenom. A to je moj hidžab“, rekla je Halim Aden i zaključila:

„Bez obzira na to koji stil odevanja birate, vi ste dostojni poštovanja, podrške i ljubavi. To je moja poruka“.

Izvor slike: Youtube/ CBS Mornings