1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Koja je najbolja za...

Koja je najbolja za vas? Vrste masaže i njihove prednosti

23. фебруар 2024.

| Hana Dunđerov
Masaža najbolje pomaže ako je prilagodite svojim potrebama

Masaža je čarobna, oporavlja telo, rešava vas stresa, ali je potrebno da izaberete pravi tip masaže. Da bismo to mogli, vreme je da upoznamo vrste masaže i njihove prednosti.

Masaža je u osnovi praksa trljanja i pritiskanja određenih mišića i tačaka na telu pomoću ruku. U masaži, obučeni terapeut vrši pritisak na mišiće i zglobove vašeg tela, uglavnom da smanji bol, ukočenost i napetost. Pritisak koji se primenjuje može biti blag ili jak, u zavisnosti od zahteva i izbora. Postoje različite vrste masaže širom sveta i sve imaju različite prednosti. Dok neki pomažu u lečenju mišićnih problema i povreda, uključujući sportske i duboke masaže tkiva, drugi imaju za cilj da obezbede opuštanje, poput refleksologije. Pročitajte članak dalje da biste saznali o glavnim vrstama masaže i njihovim prednostima.

Vrste masaže i njihove prednosti

Svaka vrsta masaže ima svoje jedinstvene prednosti. Možete odabrati bilo koju vrstu masaže koju želite, u zavisnosti od toga šta je vašem telu potrebno.

1. Masaža kamenjem

Masaža toplim kamenjem smatra se najboljom za ljude koji pate od bolova u mišićima i napetosti, kao i za one koji samo žele da se opuste. To je vrsta terapeutske masaže i prilično slična švedskoj masaži. Terapeut uglavnom koristi zagrejano kamenje zajedno sa svojim rukama. Evo prednosti masaže kamenjem:

Smanjuje stres
Smanjuje bol
Manja napetost mišića
Bolji protok krvi
Opuštajuća masaža

2. Tajlandska masaža

 

Tajlandska masaža je deluje na telo poput istezanja. Terapeut za masažu će koristiti svoje dlanove i prste da izvrši pritisak na telo. Pomaže u istezanju i uvrtanju tela u različitim položajima. Tajlandska masaža je korisna za ljude koji žele aktivnu vrstu masaže i žele da ublaže bol i stres. Evo prednosti tajlandske masaže:

Leči glavobolju i bolove u leđima
Olakšava ukočenost zglobova
Povećava energiju
Smanjuje anksioznost
Povećava fleksibilnost i pokretljivost

3. Limfna masaža

Limfna masaža, koja se još naziva i limfna drenaža, je masaža koja se radi kružnim pokretima. Terapeut poboljšava kretanje limfne tečnosti u limfnom sistemu. Uglavnom se radi da bi se smanjio limfedem, stanje u kome postoji otok, kada limfna tečnost ne može normalno da teče, što dovodi do prisećanja tečnosti. Ljudi često dobijaju limfnu masažu da bi uživali u prednostima navedenim u nastavku:

Limfna masaža odvodi limfnu tečnost koja se sakuplja nakon operacije raka dojke
Smanjuje bol pomažući u cirkulaciji limfne tečnosti
Smanjuje oticanje limfedema i bol

4. Švedska masaža

Švedska masaža je vrsta masaže koja se smatra najboljom za početnike. To je nežna masaža celog tela. Može da pomogne u lečenju mišićnih čvorova, a dobar je za ljude koji žele da se potpuno opuste. Za švedsku masažu morate skinuti svu odeću. Terapeut će vas pokriti čaršavom dok ležite na stolu za masažu. Stručnjak za masažu će aktivno raditi na različitim delovima vašeg tela jedan po jedan. Evo prednosti švedske masaže:

Povećava nivo kiseonika u vašem krvotoku
Smanjuje mišićne toksine
Poboljšava cirkulaciju krvi i fleksibilnost
Manje stresa i pojačava hormone sreće
Smanjuje napetost mišića
Jača imuni sistem

5. Sportska masaža

Sportska masaža je tipično dizajnirana za sportiste kojima je pod nekoliko nijansi potrebno olakšanje od bola uzrokovanog povredama ili možda da pomogne u bolovima u mišićima. Mnogi sportisti traže tretman kod profesionalnih masažera koji su specijalizovani za ovu vrstu terapije. Evo nekoliko prednosti sportske masaže:

Ubrzava vreme oporavka
Poboljšati fleksibilnost
Smanjuje bol u mišićima
Manja napetost mišića
Pomaže za sprečavanje povreda u vezi sa sportom

6. Aromaterapijska masaža

Aromaterapijska masaža je jedna od najstarijih kultura masaže. Ova vrsta masaže koristi eterična ulja, popularne mirise uključujući mentu, lavandu, limun, bergamot i ružu. Nekoliko prednosti aromaterapijske masaže su:

Pomaže u opuštanju
Bolje spavaj
Poboljšana cirkulacija krvi
Poboljšano mentalno blagostanje

7. Duboka masaža tkiva

Duboka masaža tkiva koristi veći pritisak da se dopre dublje u mišiće i zglobove. Ova masaža cilja na mrežu vezivnog tkiva koja okružuje, podržava i naseljava mišiće, kosti, organe i nerve našeg tela. Evo nekoliko prednosti duboke masaže tkiva:

Pomaže u ublažavanju hroničnog bola
Smanjuje otkucaje srca
Pomaže kod ukočenosti izazvane artritisom
Ublažava stres
Smanjuje krvni pritisak