1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Psiholog za marieclaire.rs: Kako...

Psiholog za marieclaire.rs: Kako prepoznati toksičnog muškarca – crvene zastavice

20. септембар 2023.

| Sandra Petković
Toksični muškarci - kako da ih prepoznate

Narcizam, toksičnost i ostale boljke 21. veka čini se da sve više haraju planetom, te smo odlučili da porazgovaramo sa psihološknjom Jelenom Vukelić iz Psihološkog jezgra Centar, koja nam je dala odgovore na pitanja koja muče veliki broj ženske populacije.

Mislim da nećemo preterati ako kažemo da se brojne žene u 21. veku često susreću sa toksičnim muškarcima. Zašto mislite da je sve više toga u poslednje vreme?

„Mislim da je važno da budemo pažljivi kada koristimo pojmove i obazrivi kako ne bismo upali u grešku globalnog vrednovanja. Drugim rečima, ne bih rekla da postoje isključivo toksični muškarci, već pre toksična ponašanja i toksični odnosi.

Kako toksična ponašanja visoko koreliraju sa narcizmom, a istraživanja pokazuju da je narcizam nešto češći kod muškaraca nego kod žena – moguće je da se muškarci iz tih razloga češće karakterišu kao “toksični”.

toksični muškarci

Ovo nije iznenađujuć nalaz jer se kroz socijalizaciju kod dečaka potrkepljuju osobine poput agresivnosti, želje za kontrolom i moći, dok se ispoljavanje emocija i kontakt sa sopstvenom ranjivošću obeshrabruje.

Mislim da narcizmom možemo da damo i odgovor na pitanje zašto su toksična ponašanja i veze sve češće u poslednje vreme.

Povratak na posao sa odmora: Kako da ne izgorite u prvoj nedelji, sprečite burnout

 

Jednostavno živimo u eri individualizma i visoke usmerenosti na sebe. Brinemo o sebi i sopstvenim potrebama, dok nas dobrobit drugog ne zanima mnogo.

Dodatno, današnje društvo nagrađuje i potkrepljuje osobine kao što su želja za moći, visoka ambicija, status, izgled, itd.“

Kako na vreme prepoznati toksičnog muškarca, odnosno koje su prve crvene zastavice kada treba bežati glavom bez obzira?

„Toksična veza se karakteriše kao ponovljeni, uzajamno destruktivni mod povezivanja unutar para. Nedostatak poštovanja i ozbiljno kršenje granica, koje uključuju bilo kakav oblik fizičkog ili verbalnog zlostavljanja možemo okarakterisati kao toksične veze.

toksični muškarci

Unsplash

Svakom od nas se može desiti da ponekad ispolji toksično ponašanje. Zapravo kao i u većini fenomena u psihologiji i ovde se može govoriti o kontinumu gde se na jednom kraju nalaze veze koje su teške, a na drugom kraju nešto što bismo okarakterisali kao destruktivne ili toksične veze.

Da bismo odnos okarakterisali kao toksičan važno je da se uzme u obziručestalost određenih ponašanja kao i sama ozbiljnost istih.“

Toksični muškarci – da li ih možemo promeniti

Nažalost, još uvek nije izašlo iz mode žensko uverenje „ja ću ga popraviti“. Šta raditi ukoliko u nekom trenutku osvestite da ste u vezi sa toksičnom osobom, ima li pomoći?

„Jako je teško izaći iz toksičnih veza jer kroz njih odigravamo neke naše nedovršene poslove i ponovo naglašavam, iako neprijatne ove veze jesu nešto što nam je poznato.

Paradoksalno, bez obzira na količinu patnje koju izaziva privlači nas onaj scenario koji potvrđuje ono što mi znamo i mislimo o svetu.

Dodatno, neretko toksičnu vezu održava mehanizam poricanja da nije to baš tako loše kao što izgleda, da pored teških situacija ima i onih “dobrih dana”, da kada je dobro da je stvarno dobro.

toksični muškarci

Unsplash

Opet je na neki način lakše ostati u disfunkcionalnom, a poznatom, nego suočiti se sa razvodom, raskidom

Svakako pre nego što odlučimo da je defitivno kraj možemo da pokušamo da zajednički radimo na odnosu kroz otvorenu komunikaciju, međusobno uvažavanje i partnersku terapiju.“

Bumerang odnosi u vezi – Toksičniji su nego što mislimo

Ali rad na odnosu uključuje posvećenost i investiranost sa obe strane. Teško možemo mi da budemo ti koji će nekoga popraviti, to ne mogu čak ni stručnjaci za mentalno zdravlje ukoliko ne postoji svesnost, motivacija i želja za promenom kod druge osobe.

Da li mislite da žene često traže krivca u sebi ukoliko veza ne uspe i imate li savet kako da se izbore sa osećajem niže vrednosti?

„Nakon izlaska iz toksične veze najčešće ostane osećaj krivice, niže vrednosti i pitanje šta to nije u redu sa mnom.

Važno je napomenuti da to što ste završili u toksičnoj vezi ili možda imate i obrazac pronalaženja sličnih partnera sa kojima odigravate sličnu dinamiku zaista ne znači da ste manje vredni, ali svakako jeste poziv da se pozabavite sobom, nezavršenim poslovima, ranim povredama iz prošlosti.

Takođe, važno je da budemo senzibilni na činjenicu i da mi nekada možemo biti ti koji su toksični, iz tih razloga je svest o svojim ranama i osetljivim mestima, kao i rad na sebi – važan uslov ličnog rasta, kvalitetnijeg života ali i preduslov zdravih partnerskih odnosa“, savetuje psihološkinja.

Izvor slike: Photo by Drew Hayes Unsplash

Nastavite da čitate