1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Zašto varaju žene, a...

Zašto varaju žene, a zašto muškarci?

21. децембар 2023.

| Milena Jeremić
Da li muškarci i žene varaju iz istog razloga tema je o kojoj se često polemiše

Prevara je poprilično širok pojam i može značiti bilo šta – od flerta sa nekim ko nije vaš partner do upuštanja u paralenu vezu.

Međutim, sigurno ste se barem jednom u životu zapitali varaju li žene iz istih razloga kao i muškarci.

prevara

Prilikom gostovanja u jednoj emisiji psiholog Ester Perel iznela je teoriju da žene i muškarci različito gledaju na partnerske odnose, međutim, kada je prevara u pitanju društvene razlike mogu uticati na naše motive.

5 signala da vas partner vara – Prvi znak ćete odmah primetiti, očigledan je

Na pitanje da li muškarci i žene varaju svoje partnere iz istog razloga, ona je dala veoma zanimljiv odgovor koji je za tili čas postao viralan.

– Pre svega, da se razumemo. Muškarci su praktično, kroz istoriju, imali dozvolu da varaju. I imali su razne teorije koje su opravdavale njihov čin.

Dakle, imamo sve ove evolucione i biološke teorije da objasnimo zašto muškarci nisu prirodno monogamni, dok su žene pripitomljena stvorenja.

Ne znamo šta bi žene uradile kada bi im se dala dozvola da učine isto bez posledica i predrasuda sa kojima se suočavaju, a koje su poprilično drugačije od onih kod muškaraca.

Ono što znamo je da i muškarci i žene lažu. Muškarci su po prirodi hvalisavci i preuveličavaju priče, a žene poriču i minimaliziraju jer se to od njih očekuje u kulturama širom sveta – tvrdi ona.

prevara

alena darmel / pexels

Reakcija na snimak iz emisije je bila ogromna – 1,5 miliona lajkova i skoro 10.000 komentara, sa bezbroj žena koje su podržale Esterinu izjavu.

Ovi horoskopski znaci najčešće varaju partnere

– Kada me je bivši prevario, porodica me je naterala da mu oprostim jer sam očigledno bila previše dramatična, a on nije mogao da kontroliše svoje porive i zato je varao – napisala je jedna žena.

– Ester ne pokušava da ponizi muškarce ili žene, ona samo objašnjava kako se oboje ponašaju drugačije. Nismo gori jedni od drugih – složio se drugi korisnik.

prevara

Da se prevara kod muškarca i kod žena dešava iz različitih razloga smatra i harvardski psiholog i stručnjak za evoluciju profesor Dejvid Bus.

On ističe da je veća verovatnoća da će muškarci varati zbog „fizičke privlačnosti“, dok će žene imati afere zbog nedostatka pažnje i želje da sa nekim izgrade bolji i kvalitetniji odnos.

Kada je vreme za bračnog savetnika

– Postoje studije u kojima muškarci i žene navode svoje razloge za prevaru.

Žene uglavnom varaju sa jednom osobom da bi se ‘zaljubile’ ili emocionalno vezale za drugog partnera.

Muškarci uglavnom stupaju u odnos kako bi zadovoljili svoju s*ksualnu želju. To su, naravno, prosečne razlike pa nije isključeno da situacija ponekad bude i obrnuta.

Horoskopski znaci koji ne opraštaju prevaru

getty images

Sociolog dr Džulija Karter, koja je viši predavač na Univerzitetu Zapadne Engleske, specijalizovana za brak i veze, dodaje da su se ove uloge konstruisale tokom vremena.

Psiholog otkriva – Emocionalne traume iz detinjstva utiču na romantične veze u odraslom dobu

– Žene – pod pojmom ‘ženstvenost’ – imaju odgovornost za održavanje ljubavnih odnosa, pa pretpostavljam da bi se njihovi razlozi ‘varanja’ fokusirali na emocije.

U okviru društveno konstruisane kategorije ‘maskuliniteta’, od muškaraca se očekuje da traže s*ksualni odnos tamo gde mogu, tako da očekujem da su njihovi razlozi više usmereni ka oportunističkom traženju zadovoljstva – zaključila je.

Izvor vesti: glamourmagazine.co.uk

Izvor slike: cottonbro studio / pexels