1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Zašto muškarci, brže od...

Zašto muškarci, brže od žena, zaboravljaju svoje bivše?

11. октобар 2023.

| Sanja Dojkić
Raskid nikad nije lak

Raskid je bolno iskustvo za oba partnera. Međutim, muškarci uspevaju da uđu u nove veze mnogo brže od žena.

uzrok raskida

Kada izađemo iz veze, uvek mislimo da nikada nećemo zaboraviti partnera, kao što on nikada neće zaboraviti na nas. Najčešće se dešava ovako: psiholozi kažu da tokom raskida ljudi uključuju emociju tuge i gubitka.

Pošto je vezanost važan deo naših života, nakon raskida počinjemo da tugujemo kako bismo se navikli na novu stvarnost. Međutim, mnoge žene se žale da je ovaj algoritam akcija jedinstven samo za njih – muškarci, naprotiv, prebrzo zaboravljaju svoje bivše.

Istraživanja potvrdila – Zbog ovoga najčešće dolazi do kraha ljubavi

Sigurno ste više puta čuli od prijatelja ili poznanika da se žale da se njen bivši ljubavnik „usudio“ da pređe na novu strast „za samo određeni broj dana“. Ovaj scenario razdvajanja se dešava prilično često: dok žene provode mesece (ili čak godine) udaljavajući se od bolnih uspomena, muškarci pronalaze utehu u naručju drugih nakon samo nekoliko nedelja.

Naravno, postoje izuzeci od ove statistike, ali činjenica ostaje: 90% muškaraca je spremno da započne novu vezu mnogo brže od žena. Psiholozi su identifikovali nekoliko razloga za ovo ponašanje.

Traže flaster

Muškarci imaju tendenciju da razmišljaju mnogo ređe od žena. U većini kultura oni tradicionalno potiskuju svoje emocije, pokušavajući da ne pokažu svoju ranjivost. Međutim, prekid veze ih boli – jednostavno ne žele da pričaju o tome.

Da bi maska ravnodušnosti ostala uverljiva, neki pokušavaju da brzo uđu u drugu vezu kako bi neprijatne uspomene zamenili novim emocijama. Ovo, inače, retko pomaže: muškarci na ovaj način postepeno prestaju da poštuju žene i počinju da se prema njima ponašaju neozbiljno. Devojke postaju neka vrsta „flastera“ koji samo pokrivaju ranu od odvajanja, ali je ne leče.

ljubav u zrelim godinama

luke miller pexels

Stavovi iz detinjstva

Skoro svaki muškarac je miljenik svoje majke. Ovo je prva žena u dečakovom životu koju on uzima zdravo za gotovo. Psiholozi kažu da kada se odvajanje od majke dogodi u odraslom dobu, mladi doživljavaju prvo odvajanje u životu.

Ali pošto majka i dalje ostaje blizu i pokazuje brigu čak i na daljinu, muškarcima se čini da će se isto dogoditi u situaciji sa novim strastima: bezuslovna ljubav majke ih je naučila da će se žena ipak pojaviti i biti tu za njih.

Kraj posle 27 godina braka – Razvodi se Hju Džekmen

Želja za osvetom

Ponovimo još jednom: muškarci ne zaboravljaju svoje bivše, već jednostavno dobro maskiraju svoje emocije. Dešava se da bivša devojka izaziva tako jak bol da se u čoveku budi želja za osvetom. Takvo ponašanje se teško može nazvati zdravim, ali statistika pokazuje da se mnogi muškarci zapravo odlučuju na bilo kakav korak kako bi povratili uništeni ego.

Muškarac sa takvim psihotipom ulazi u novu vezu sa samo jednim ciljem: da pokaže svojoj bivšoj da je i dalje tražen i poželjan među drugim ženama. Međutim, ovaj obrazac ponašanja ukazuje na nešto sasvim drugo: nisko samopoštovanje, osvetoljubivost i nezrelost.

Neozbiljne namere

Ako ste svoj život povezali sa švalerom, budite spremni da će nakon raskida za par dana on početi da se zabavlja sa nekim drugim. Nažalost, ovo je model ponašanja ženskaroša: ne vole devojku sa kojom su u vezi, već emocije koje im nosi saputnik. Raskid sa takvim muškarcem je uvek bolan, ali pokušajte da se ne ljutite i ne uznemirite previše.

Činjenica je da su ženskaroši „nusproizvod“ određenih životnih okolnosti koje su dovele do tužnih posledica: ili nerazumevanja zdravih odnosa između muškarca i žene, ili potpunog gubitka sposobnosti za izgradnju porodice. Oba obrasca ponašanja su uspostavljena u detinjstvu i ukazuju na psihotraumu. Takvom čoveku može pomoći samo kompleksna terapija, ali pošto su muškarci najčešće sebični i narcisoidni, pitanje je: možete li se prilagoditi životu sa tako nestabilnom osobom?

migrena

Raskid je previše bolan

Postoje muškarci koji nakon raskida traže imidž svoje voljene u drugim ženama. Ovo možda zvuči poetično, ali sama situacija je mnogo tužnija nego što se čini na prvi pogled. Najverovatnije, osoba je previše bolno pretrpela odvajanje od svoje bivše devojke, zbog čega će pokušati da je zaboravi (ili zameni) uz pomoć novih romana.

Ovo ponašanje može dovesti ili do potpune ravnodušnosti – kao u situaciji sa „gipsom“ – ili do duboke usamljenosti. U sličnoj situaciji, trebalo bi da napravite pauzu i pređete na druge oblasti svog života, dozvolite sebi da tugujete zbog raskida i ne žurite glavom bez obzira u novu vezu

Izvor slike: Photo by kelly sikkema on Unsplash

Nastavite da čitate