1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Inslulinska rezistencija je izlečiva:...

Inslulinska rezistencija je izlečiva: Kako je se rešiti…

24. септембар 2023.

| Suzana Jančič
Problem savremenog doba

Ako ste često gladni i imate želju za unosom rafinisanih ugljenih hidrata, prekomerno ste žedni, učestalo mokrite, lako dobijate na težini, osećate pospanost i umor, ciklus vam je neredovan, usto ste rasejani i nemate koncentraciju vreme je da odete do obližnje laboratorije i uradite OGTT test iz krvi. Pravilan redosled bi bio da posetite lekara opšte prakse ili endokrinologa koji će vas na to uputiti, ali ako imate sve ove simptome ne škodi da se i sami prekontrolišete i proverite da li vas muči insulinska rezistencija – bolest modernog doba.

zavesa šiške, insulinska rezistencija

Pexels Yury Oliveira

Šta je insulinska rezistencija?

Reč je o metaboličkom poremećaju koji se odlikuje povišenim nivoom insulina u krvi i otpornošću ćelija na insulinski signal.

Osnovna fiziološka funkcija insulina, hormona koji oslobađa pankreas, je održavanje normalnog nivoa glukoze u krvi – transportom glukoze iz krvi u ćelije organizma. Ovom funkcijom insulin omogućava da ćelije pravovremeno iskoriste glukozu iz krvi za svoje energetske potrebe.

Navike koje produžavaju život

 

Kako insulinska rezistencija predstavlja stanje u kojem ćelije slabo reaguju ili ne reaguju na insulin – njegov nivo u krvi raste. Insulin u krvi vezuje glukozu, čiji nivo u krvi takođe raste zbog nemogućnosti transporta unutar ćelija. Na taj način, insulinska rezistencija dovodi do toksičnih nivoa glukoze u krvi – stanja poznatog kao visok šećer u krvi.

To nikako ne znači da imate dijabetes ali postoji mogućnost da, ukoliko ništa po tom pitanju ne preduzmete, dođete u to stanje.

Jason Briscoe, Unsplash- insulinska rezistencija

Jason Briscoe, Unsplash

Pozitivna stvar je da je insulinska rezistencija reverzibilna! Moguće je učiniti da ona nestane i sprečiti dalji napredak bolesti u predijabetes ili insulin-zavisni dijabetes (tip 2).

Kako se leči insulinska rezistencija?

Pravovremenim dijagnostikovanjem, striktnom ishranom i većom fizičkom aktivnošću moguće je započeti proces izlečenja. Pojedini nutricionisti ubeđeni su da je to čak i dovoljno, doktori se pak ne slažu jer smatraju da pored svega navedenog se mora uvesti terapija, posebno ako insulinska rezistencija nema mnogo veze sa ishranom već u velikoj meri sa stresnim načinom života.

Elisa Ventur, Unsplash, insulinska rezistencija

Elisa Ventur, Unsplash

U to ime lekari će vas posavetovati da telefon isključite sat vremena pred spavanje, da na počinak odete oko 22 časova najkasnije, da imate pet obroka dnevno minimum, misli se na doručak, užinu, ručak i večeru i obavezan lagan trening.

Koje namirnice je potrebno izbegavati?

Slatkiši koji sadrže beli i žuti šećer nikako se ne smeju unositi u organizam ukoliko je insulinska rezistencija prisutna. Takođe bilo koji hleb koji nije napravljen isključivo od speltinog, hejdinog ili ovsenog brašna. Grickalice bilo koje vrste osim sirovog lešnika, brazilskog oraha i badema su takođe zabranjeni. 

Pablo Merchan-montes. Unsplash, insulinska rezistencija

Pablo Merchan Montes. Unsplash

Namirnice koje sadrže puno skroba nisu poželjne, stoga se grašak, krompir, pasulj, kuvana šargarepa preporučuju u vrlo malim količinama, kao i svinjsko meso.

Lekovi za dijabetes u službi mršavljenja- Da li semaglutid vraća kult mršavosti i koliko je opasan

Dozvoljeno je belo meso piletina, ćuretina od crvenog junetina. Riba bar dva puta dnevno, zatim paprika, integralni pirinač, tikvice, kupus, brokoli, pečurke, avokado, spanać…sve je naravno poželjno spremati na maslinovom ulju, uz himalajsku so i bez zaprške.

Ako vam ovo zvuči komplikovano u produžetku je primer ishrane za jedan ceo dan:

Doručak:

5 jaja

150 g tikvica

50g barene slanine

Salata

Jelovnik za žene u četrdesetim, insulinska rezistencija

Anna Pelzer, on Unsplash

Ručak:

200g batata

250g junetine

200g brokolija

Užina:

50g Badema ili neko crveno sitno voće ili greni smit jabuke

Večera:

250 lososa

300g spanać

Salata

Izvor slike: Unsplash

Nastavite da čitate