Pitanja i odgovori: Običaji za Dan zaljubljenih

10. фебруар 2024.

| Miljana Momirović
Sprečite neprijatnosti na vreme.

Dan zaljubljenih sa sobom donosi i, pored prilike da pokažete ljubav, brojna pitanja koja mogu uticati na odnos, posebno na negativan način. Evo kako da to izbegnete.

U Srbiji, Dan zaljubljenih (14. februar) se obeležava na različite načine, a jedan od najčešćih običaja je poklanjanje cveća i čestitki voljenima. Cvetni aranžmani, najčešće od crvenih ruža, simbolizuju ljubav i strast, dok se čestitke često ispunjavaju romantičnim porukama i izjavama ljubavi.

Pitanja i odgovori: Običaji za Dan zaljubljenih

Kažu da ljubav koliko je lepa, toliko ume biti komplikovana. Zbog toga smo potražili odgovor od najbrojnijih predstavnika žena u Srbiji, portala Lepota&Zdravlje, koji je sproveo istraživanje među 400 ljudi.

Poklon za Dan zaljubljenih

Za Dan zaljubljenih, poklon bi trebalo da bude izraz ljubavi i pažnje prema voljenoj osobi. Od stila partnera zavisi i šta ćete pokloniti. Crvene ruže su klasičan izbor jer simbolizuju ljubav i stras. Personalizovani pokloni poput zajedničkih fotografija, ručno izrađenih predmeta ili nakita pružaju poseban dodir sentimentalnosti.

Ako ste se pitali koliko da potrošite na poklon, okviran budžet 64% ispitanika iznosi do 5.000 dinara.

Ko plaća račun?

Oko toga ko bi trebalo da snosi troškove dejta, bilo da idete na romantičnu večeru ili ćete provesti dan u spa centru, često se vodi glavna rasprava. Neki parovi se smenjuju u plaćanju računa, dok drugi preferiraju da svako plati svoj deo. U najboljem slučaju, dogovor unapred i međusobna komunikacija će vas poštedeti neprijatnosti.

Istraživanje u vezi sa plaćanjem računa za Dan zaljubljenih kaže da u većini slučajeva muškarac snosi troškove (74% ispitanika).

Nezvanične veze za Dan zaljubljenih

Bilo da ste odlučili da se odnos razvija polako ili još uvek niste definisali jeste li u vezi ili se samo viđate, ume  biti nezgodno kada dođe Dan zaljubljenih. Parovi mogu da se odluče da ovaj dan proslave na opušten i neformalan način. Ovo takođe može biti dobra prilika za razgovor o budućnosti odnosa i jačanje povezanosti.

Međutim, samo 25% ispitanika obeležava Dan zaljubljenih ukoliko nemaju definisan odnos.

Da li se 14. februara obeležava i u braku?

Za parove u braku, Dan zaljubljenih je prilika za produbljivanje ljubavne veze kroz romantične gestove, kao što su večera, filmsko veče, izlet i tome slično. Na kraju dana, svakodnevni izrazi osećanja se računaju, ali ovaj dan može biti posebno značajan za oživljavanje strasti i emocija.

U Srbiji, 85% ispitanika smatra da bi trebalo obeležavati Dan zaljubljenih i u braku.

Više o ovoj temi možete pogledati u nastavku.

 

 

 

 

Izvor slike: g-stockstudio/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate