1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Evo šta treba da...

Evo šta treba da radite ako vas muči buđenje tokom noći

07. март 2024.

| Snežana Vranić
Ovih nekoliko saveta vam može pomoći da bolje zaspite...

Buđenje tokom noći ume da bude veoma frustrirajuće. Naročito jer se često budimo zbog raznih sitnica i kasnije ne možemo da se uspavamo.

Veoma često ljudi imaju problem sa tim da se bude tokom noći. Međutim, često nismo upoznati da raznim stvarima koje ometaju naš san. Ponekad je dovoljna samo promena okruženja, a nekad je potrebno da pokušate da sebe opustite na većem nivou.

Koji su razlozi za buđenje tokom noći?

Svima nam je poznato da je solidan uzastopni san od osam sati zlatni standard. Dok je vašem telu potreban san, događa se da se često budite usred noći. „Većina zdravih odraslih osoba između 30 i 65 godina se bude 10 do 15 puta svake noći, a verovatno ni ne primete ili se ne sećaju većine njih jer su super kratki, a vi ste u polusnu“, istakla je dr Džejd Vu (Jade Wu), psiholog za spavanje. Ova kratka buđenja se dešavaju kada prelazite između različitih faza spavanja. Vaš mozak skenira okolinu kako biste bili sigurni da ste bezbedni. Ako vaš mozak utvrdi da ništa ne zahteva pažnju, onda obično ponovo zaspite bez ikakvog negativnog uticaja na ciklus spavanja ili kvalitet odmora.

Šta treba da radite ako se često budite tokom noći?

Koliko god da se osećate razbuđeni, preporučljivo je da pokušate da se vratite u krevet. Postoji nekoliko trikvoa koje možete isprobati kako biste ponovo zaspali.

Izbegavajte što je moguće više svetla

Najčešće čim se probudimo i ne znamo kako da zaspimo, palimo TV i skrolujemo novosti na telefonu. Međutim, upravo to je ono što treba da izbegnete jer biste u suprotnom mogli podstaći ciklus nesanice. Pokušajte da se izložite svetlu koje prigušuje san i signalizira vašem telu da je vreme da se probudite. Čak i ako morate da ustanete, pokušajte da smanjite izlaganje svetlu. Jer upravo izlaganje svetlosti govori vašem telu da je vreme da se probudi. Bolje je koristiti noćno ili prigušeno svetlo nego da upalite sva svetla.

Nemojte biti opterećeni satnicom

Iako je primamljivo nastaviti da proveravate vreme, oduprite se tome da gledate kako sat otkucava po svaku cenu. Razmišljanje o tome koliko je sati će vas probuditi i izazvati anksioznost što će otežati da ponovo zaspite. Kada primetite da ste pod stresom zbog toga koliko je kasno, pokušajte da opustite sebe.

Buđenje tokom noći: Pokušajte sa vežbama disanja

Duboko disanje je najbliže leku protiv stresa jer signalizira vašem parasimpatičkom nervnom sistemu da je vreme da se opusti. Fokusirajte se na opuštanje uma i tela. Pokušajte i sa brojanjem ovaca. Zahvaljujući ovome bi trebalo da potonete u san, a ako se probudite još nekoliko puta, velike su šanse ih se nećete ni setiti.

Pokušajte sa meditacijom

Meditacija je veoma korisna kao deo vaše svakodnevne rutine, ali takođe može biti ključna za vraćanje u san. Ciljajući i anksiozne misli i simptome fizičkog stresa, meditacija spavanja može stimulisati sveukupnu relaksaciju koja postavlja vaše telo u raspoloženje za spavanje.

Izbegavajte kofein i alkohol u kasne sate

Kažu da si ono što jedeš, ali mi i spavamo kao što jedemo. Alkohol može poremetiti san, posebno onu kritičnu REM fazu u kojoj se dešava emocionalna regulacija i tako podstaći buđenje tokom noći. Jelo previše blizu vremena spavanja može signalizirati budnost u mozgu može ometati vašu sposobnost da zaspite.

Promenite okruženje

Ako je prošlo oko 20 minuta i ne napredujete u povratku u san, preporučljivo je da ustanete iz kreveta i odete u drugu sobu. Promena pejzaža i bavljenje nečim opuštajućim kako biste odvukli pažnju moglo bi vam olakšati da zaspite kada se vratite u krevet. Čak i ako čitate, važno je da promenite okruženje jer će ovo dovesti do toga da vaš mozak i telo povežu krevet sa budnošću umesto sa snom.

Izvor slike: Tero Vesalainen/GettyimagesPlus

Nastavite da čitate