Čemu služi džepić na ženskom donjem vešu?

16. novembra 2023.

| Jelena Mladenović
Sve ima svoju svrhu, dizajneri su mislili na zdravlje žena

Džep na donjem vešu ima svoju svrhu!

Na većinu modela ženskog donjeg veša postoji mali džepić čiju svrhu malo ko od nas zna, a posebno zbunjuje muškarce kada do njega dođu.

Da li su dizajneri hteli da iskoriste višak materijala ili je u pitanju udobnost i zdravlje? Ova zadnja opcija zapravo je najbliža istini o džepiću – jer mali džep je zapravo dodatak gaćicama čija je svrha održavanje zdravlja vagine.

spavanje, džep na donjem vešu

Photo by Craventure Media on Unsplash

Ženski donji veš često je izrađen od sintetičkih materijala i tu onda nastupa džepić napravljen od pamuka, materijala koji propušta vazduh i efikasnije upija vlagu, za razliku od sintetike. Na taj način smanjuje se verovatnoća gljivičnih infekcija.

– Kada hodamo ceo dan u istim gaćicama, naše telo proizvodi znoj i vlagu koji mogu ostati zarobljeni u donjem vešu.

Crveni donji veš i njegova istorija – Između tradicije i seksualne emancipacije žena

Bakterije iz znoja mogu se apsorbovati u donji veš koji se naslanja na naše intimno područje – objasnila je dr. Shirin Lakhani, stručnjakinja za intimno zdravlje, i nastavila:

– Nakupljanje znoja može da promeni i prirodnu pH-vrednost vagine, a posledica može biti povećana verovatnoća da se  razvoje bakterijska vaginoza, gljivične infekcije i infekcija urinarnog trakta.

Džep na donjem vešu ima svoju svrhu

Bakterije, naime, bujaju na vlažnim, tamnim mestima, a određeni materijali mogu im stvoriti idealnu okolinu za to, pogotovo ako nema postave koja štiti vaginu – rekla je ona.

Kako reciklirati donji veš, džep na donjem vešu

Getty Images

Zbog svega navedenog pamuk, od kojeg su napravljeni i džepići, najbolji je izbor materijala za donji veš.

Zato, kada kupujete gaćice, pazite da budu prozračne, od materijala koji vagini dopuštaju da diše.

Ako ipak kupujete veš od sintetike, obratite pažnju na džepić, koji će odigrati svoju važnu ulogu, prenosi zadovoljna.hr.

Izvor slike: Photo by Taisiia Shestopal on Unsplash