1. Home
  2. /
  3. Magazin
  4. /
  5. Šta vas očekuje u...

Šta vas očekuje u novom broju MARIE CLAIRE-a? Prelistavamo izdanje avgust-oktobar 2023!

25. јул 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Zavirite u izdanje avgust-oktobar 2023, koje vas čeka na prodajnim mestima.

Dobro došli u izdanje na raskrsnici sezona. Naravno, mislimo pod tim na smenu modnih i beauty kolekcija i trendova.

Ali, mislimo i na „sezone” u našim životima. Tokom letnje pauze, odličan je trenutak da razmislimo o tome šta ZAISTA želimo. Koje nam mogućnosti nudi naredna „sezona”? Sada je vreme da pogledamo unapred. Da ne čekamo, nego da osmislimo budućnost. Kao što to rade modni kreatori, dok stvaraju kolekcije koje ćemo nositi tek neke naredne jeseni i zime.

Kao nagoveštaj onoga što Marie Claire priprema u sezoni koja dolazi, u rukama držite prvo izdanje s domaćom naslovnicom. Za nju smo fotografisali – Tamaru Kalinić, self-made woman koja je uspela da postane jedno od najznačajnijih imena u svetskom modnom influensingu – zanimanju za koje, u vreme kada je počinjala, nisu postojali nikakvi putokazi, smernice ni škole. Neophodni su bili želja, ljubav, rešenost, inventivnost, kreativnost, umeće komunikacije, samouverenost i rad, rad, rad… Uspeh je došao kao rezultat. Sve je moguće. Nadamo se da je to suština onoga što ćete iščitati između korica ovog izdanja. I da ćete potražiti svoj odgovor na pitanje: Šta želim od budućnosti?

 

Modni editorijal + intervju sa Tamarom Kalinić: “Ne želim nikada da izgubim prizemnost”

Naša najuspešnija influenserka – koja već dugo živi na adresama po svetskim metropolama – fotografisala se za naš magazin u Beogradu, za koji je vežu pozitivne vibracije i za koji kaže da je simbol života. Otkriva nam kako vidi svoju budućnost i šta je ono što ju je izdvojilo na društvenim mrežama.

Portret Sajsi MC: Put kojim se najređe ide

Tekstovi jedne od najpoznatijih domaćih reperki, i diplomirane politikološkinje, istražuju seksualnost, feminizam, LGBTQ+ prava i druge društveno-angažovane teme. Novinarka Miljana Nešković srela se s njom da bismo otkrili na koji način je sad majčinstvo upotpunilo njene poglede na svet.

S kakvim se problemima danas suočavaju žene širom sveta

Skrivanje od tuđih pogleda, izbegavanje bilo kakvog nežnog gesta u javnosti, rezervisanje hotelskih soba pod lažnim identitetima… Na to su primorani zaljubljeni parovi u Maroku, zbog krivičnog zakona koji predviđa zatvorsku kaznu za bilo kakvu sentimentalnu i seksualnu vezu van braka. Grupa žena – koju čine doktorke, pravnice, novinarke i psihološkinje, okupljene u okviru organizacije Hors-la-loi (Odmetnice) – bori se za promenu zakona i protiv ukorenjenog patrijarhata u pravnim institucijama. Marie Claire novinari otišli su da ih posete.

Susret koji se pamti

„Imam sreću da sam život posložio baš po svom guštu, ali za to se trebalo izboriti. Iza mene su godine odricanja, praćenja svog sna, svog srca, neodustajanja, ogromno strpljenje… Potrebne su godine i godine žrtvovanja, da bi se dotle došlo. To se ne dešava preko noći, već se mora zaslužiti”, rekao je našoj novinarki Brankici Treskavici nedavno, kad je gostovao u Beogradu, Stjepan Hauser. Bilo bi dobro da njegove reči iz uvoda prizovemo u mislima i 24. oktobra, kada će ga beogradska publika, koja ga je upoznala i zavolela kao polovinu širom sveta poznatog 2Cellosa, prvi put slušati kao solistu. Sudeći po utiscima onih koji su već imali priliku da ga čuju, jer je na turneju Rebel With a
Cello Tour krenuo na samom kraju prošle godine, te večeri obavezno treba biti u Areni.

Psiha: Kako pronaći novu energiju i vratiti radost u život?

Niz loših događaja ovoga proleća, kojima je kulminirala kriza koja traje već godinama, kao da je otupeo našu sposobnost da uživamo u životu. Kako da ponovo pronađemo entuzijazam i da se povežemo sa sopstvenom suštinom? Odakle da crpimo snagu, radost i energiju koja će nam dati optimizam i gurati nas napred? Donosimo ispovesti, mišljenja stručnjaka i njihove savete.

Iskustvo: Odgajati kovid generaciju

Koliko je i na koji način pandemija promenila percepciju mladih roditelja i usmerila put jednoj drugačijoj generaciji? I kakvi su ti mališani koji su pri prvom pogledu na nepoznata lica, umesto osmeha, videli – zaštitne maske, a prve rođendanske pesmice otpevane su im preko video-poziva? O ovoj temi, iz ličnog iskustva, primera iz okruženja, ali i razgovora sa psihologom i drugim stručnjacima, piše Aleksandra Petrovski.

Blistava kosa – odmah! Tokom i nakon leta

Isušene, ispucale, porozne i neposlušne vlasi učestao su scenario tokom i nakon leta. Da biste ga predupredili, ali i popravili štetu ukoliko se ona, ipak, dogodi, oslonite se na smernice hair ekspertkinje Jelene Jovanović Srne iz Studija Prostor.

Otkrivamo i analiziramo modne i beauty tendencije

Izjavite ljubav – samoj sebi – i zapečatite je blistavim nakitom: elegantnim prstenjem, narukvicama koje zveckaju i zlatnim i dijamantskim ogrlicama… (Raz)otkrijte svoju ličnost modnim stilom i beauty izborima zahvaljujući kojima ćete se osećati kao sopstvena najbolja verzija, zahvaljujući stručnim savetima modne urednice Vesne Stanković i beauty urednice Dragice Brkljač.

Uređenje enterijera: Učimo od najboljih

Lekcije koje o uređenju enterijera možete naučiti zahvaljujući portretu Ksenije Đorđević, jedne od naših najpoznatijih arhitektkinja i dizajnerki enterijera, pomoći će vam da oplemenite svoj stambeni prostor, a tu su i važna pravila kojih se pridžavala na putu ka poslovnom uspehu.

Karijera: Vinarije iza kojih stoje žene

Vinarije u vlasništvu žena predstavljaju turistički potencijal, pomažu da se razvija žensko preduzetništvo i lokalna proizvodnja, a mi vam za obilazak preporučujemo one koje mogu biti i zanimljiv beg iz grada. Razgovarali smo sa dve preduzetnice da bismo saznali kako izgleda biti žena u ovom, i dalje pretežno muškom, biznisu.