1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Da li je pucanje...

Da li je pucanje leđa opasno ili korisno u borbi protiv bolova?

28. мај 2024.

| Snežana Vranić
Postoji mišljenje da bi to moglo dovesti do razvoja bolesti...

Nekima je to refleks, loša navika ili prosto nehotični gest, ali pucanje leđa se smatra sinonimom za opuštanje leđa.

Svi smo bar jednom pucali leđa nakon napornog dana ili neudobnog spavanja osećajući olakšanje. Međutim, koliko god da je gest zadovoljavajući, da li je zaista izvor olakšanja?

Kako nastaje pucanje leđa?

Na isti način kao i za zglobove ruku ili vrata, ova tehnika vam omogućava da čujete vrlo specifičan zvuk koji čini da osećaj napetosti u tom području nestaje. Međutim, postoji rasprostranjeno mišljenje da pucketanje izaziva osteartritis.

Kako fizioterapeutkinja Helen O’Liri (Helen O’Leary) objašnjava, ovaj zvuk pucanja u gornjem ili donjem delu leđa odgovara nagomilavanju i oslobađanju gasa u sinovijalnoj tečnosti. U pitanju je mazivo za zglobove i pomaže u zaštiti kostiju izbegavanjem trenja tokom kretanja.

Međutim, istezanjem zgloba, dobrovoljno ili ne, pritisak koji se vrši na ovu tečnost se smanjuje. U ovom trenutku se formiraju mali mehurići zbog čega se zglobna kapsula širi. Mozak stoga razume da mora delovati kako bi se oslobodio bola i šalje informacije o kontrakciji zgloba, a pritisak koji se vrši na sinovijalnu tečnost se stabilizuje i bol nestaje.

Ipak, stručnjaci veruju da bi buka škljocanja koju povezujemo sa otpuštanjem zglobova takođe mogla biti uzrokovana škljocanjem tetiva i ligamenata o kosti ili oštim habanjem.

Da li pucanje leđa zaista oslobađa napetost?

Ukoliko mozak ovu buku povezuje sa osećanjem sa olakšanjem, čuti taj zvuk može da izazove placebo efekat i čak može da generiše endorfine, male hormone sreće. Tako se stiče utisak da se u telu nešto dogodilo i da se bol lakše podnosi ili je manje intenzivan. Stoga je to prijatan gest koji bi čak mogao i da izazove zavisnost.

Da li pucanje leđa dovodi do osetaoartritisa?

Američki istraživač Donald Unger je odlučio da stavi tačku na debatu o osteoartritisu, artritisu i pucanju zglobova. Da bi to uradio, pedeset godina je proučavao efekat ovog gesta na svoje ruke tako što je pucao samo prstima leve, a ne i desne ruke. Prema rezultatima, nije postojalo razlike. Tokom 2011. godine, istraživači su potvrdili njegovu teoriju u studiji objavljenoj u The Journal of the American Board of Family i zaključili da pucanje nije izvor rizika. Međutim, ako se pojavi bol, metoda pucanja verovatno neće biti dovoljna.

Izvor slike: kazuma seki/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate