1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Koji su znaci visoke...

Koji su znaci visoke emocionalne inteligencije?

01. април 2024.

| Snežana Vranić
Da li ih prepoznajete kod sebe?

U poslednjem periodu, emocionalna inteligencija dobija na važnosti, a koji su znaci visoke emocionalne inteligencije, pročitajte u tekstu.

Svet je sve više povezan, a potraga za ravnotežom između tehničkih i interpersonalnih veština dobija novi zamah. Emocionalna inteligencija je veoma važna kako bismo uspešno i na najbolji način funkcionisali u svetu i sa ljudima koji nas okružuju.

Šta je emocionalna inteligencija?

Emocionalna inteligencija bi se najlakše opisala kao sposobnost da upravljamo sopstvenim osećanjima i osećanjima drugih. Oni koji imaju visoku emocionalnu inteligenciju imaju tendenciju da se ističu u izgradnji jakih odnosa, kako unutar tako i van radnog okruženja. Osim toga, skloni su efikasnom rešavanju konflikata.

Međutim, kada je u pitanju emocionalna inteligencija, empatiju i samosvest koji su oslonac emocionalne inteligencije se ne mogu lako izmeriti. Nivo emocionalne inteligencije se otrkiva u svakodnevnim interakcijama.

Koji su znaci visoke emocionalne inteligencije?

Mat Abrahams (Matt Abrahams), profesor i stručnjak za komunikacije na Univerzitetu Stanford tvrdi da način na koji se izražavamo u svakodnevnim razgovorima može pružiti otkrivajuće trakove o emocionalnoj inteligenciji. On identifikuje tri ključna ponašanja koja izdvajaju one sa visokom emocionalnom inteligencijom.

Postavljanje dubokih  i promišljenih pitanja

Ljudi sa visokom emocionalnom inteligencijom pokazuju istinsko interesovanje za osećanja i iskustva drugih. Na primer, pitanja poput: „Kako ste se zbog toga osećali?“ ili „Šta te je navelo na to?“ prevazilaze površinu i podstiču značajnu komunikaciju.

Znaci visoke emocionalne inteligencije: Sposobnost parafraziranja

Sumiranje reči druge osobe pokazuje aktivno slušanje, ali i tačno razumevanje njihove poruke. Uspešno parafraziranje, naročito ako ga ponovite pred vašim sagovornikom. To potvrđuje sagovornikova osećanja i jača poverenje u odnosu sa ovom osobom.

Tumačenje govora tela

Efikasna komunikacija prevazilazi reči. Odgovarajući govor tela takođe igra ključnu ulogu u demonstriranju empatije. Kontakt očima, klimanje glavom i drugi gestovi podrške mogu dodatno ojačati emocionalnu vezu tokom razgovora.

Dakle, znaci emocionalne intelgiencije se ne odnose samo na ono što govorimo, već i na to kako nešto govorimo i povezujemo se na dubljem nivou sa drugima. Ovo je veoma važno da bismo uspešno napredovali u svim aspektima života.

Izvor slike: Dejan_Dundjerski/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate