1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Da li stalno zaboravljate...

Da li stalno zaboravljate ključeve ili telefon? Evo šta to znači

01. јун 2024.

| Snežana Vranić
I kako da to pobedite...

Koliko često vam se dešava da uđete u prostoriju, pa zaboravite po šta ste ušli? Za ovo je zaslužan naš mozak koji nas čini zaboravnim s vremena na vreme. Međutim, postoje tehnike poboljšanja pamćenja koje ovo mogu da poboljšaju.

Sigurno vam se nije jednom desilo da zaboravite ključeve ili telefon pre nego što krenete. Naravno, to ne znači da treba da očajavate i da mislite kako ste došli do demencije. Na sreću, ovo je veoma redak razlog za ovakva zaboravljanja.

Tehnike za poboljšanja pamćenja: Zašto se javlja zaboravnost?

Studija je otkrila ne da samo 90 odsto ljudi redovno zaboravlja gde stavlja svoje svakodnevne stvari, već i da su tri stvari koje se najčešće gube su ključevi, telefon i neki odevni predmet. Međutim, ne brinite, ovo je čak i dobro za naš mozak.

Psiholozi Megan Sumeracki i Althea Need Kaminske su istraživale ovaj fenomen običnog zaborava: „Izvestan stepen zaborava je potpuno prirodan. Ovo omogućava mozgu da zapamti opštije informacije“, rekli su istraživači.

Zaboravljanje je sastavni deo sećanja

Mehanizam sećanja se takođe oblikuje zaboravom. Ako naše razne stvari često stavljamo negde drugde, to pomaže našem mozgu i pamćenju da pravilno funkcionišu.

Sećanje nije samo skup različitih sećanja. Trebalo bi da ga posmatramo kao fleksibilno skladište koje se neprestano prepisuje i transformiše raznim radnjama, uključujući i zaboravljanje. „Naše pamćenje postaje najsvesnije kada pokušamo da se prisetimo nekog složenog sećanja“, objasnile su istraživačice. Naš mozak nije programiran da zna gde nam se nalaze ključevi ili flaša vode. Međutim, naš mozak je mnogo više podešen na izvore vode ili mesta na kojima možete telefonirati (ako je telefon to što tražite).

Tehnike poboljšanja pamćenja

Ako ste umorni od konstantne potrage za svojim stvarima, možete pokušati da trenirate svoje pamćenje. Ovo takođe može pomoći da budemo efikasniji na poslu ili da bolje učimo.

Ponavljanje

Suština jeste upravo svesno ponavljanje informacija koje želimo da zapamtimo nekoliko puta. Na primer, ako vam se pojavni novi kolega i želimo da saznamo njegovo ime, zovite ga punim imenom što je češće moguće.

Metod dijagrama

Naše pamćenje voli obrasce. Ovo je jedan od najefikasnijih načina za organizovanje novih informacija. Ukoliko postoji obrazac, potrebno je mnogo manje truda da dođete do potrebne informacije. Obrazac na koji se povezujemo je stvar koju želimo da zapamtimo.

Izvor slike: nicoletaionescu/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate