1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Kako zaustaviti opsesivne misli?

Kako zaustaviti opsesivne misli?

26. мај 2024.

| Miljana Momirović
4 tehnike za samokontrolu.

Opsesivne misli mogu pojačati negativna osećanja, pogoršati koncentraciju i potpuno obuzeti um. Dešavaju se nesvesno ali možete uticati na njih.

Preterano razmišljanje je problematično jer retko nudi nove uvide ili rešenja o tome kako se nositi sa situacijom. Umesto toga, kao pokvarena ploča, stalno iznova i iznova vrti istu lošu pesmu. Dakle, kako se možemo osloboditi opsesije negativnim razmišljanjem? U nastavku pogledajte tehnike koje su mi pomogle.

Kako zaustaviti opsesivne misli?

Rad na samosvesti

Prvi korak u promeni bilo kakvog ponašanja je da postanete svesni toga kada se pojavi. Često, kada smo zaglavljeni u ubrzanim mislima, mi se u stvari samo bavimo dobro uspostavljenom navikom. Slično je grickanju noktiju ili proveravanju društvenih medija svakih nekoliko minuta – negativno razmišljanje se dešava nesvesno. Sledeći put kada uhvatite sebe da imate opsesivne misli, pomislite „Stani!“ i pokušajte da se usmerite na neku dugu aktivnost.

Pronađite problem

Kada smo uhvaćeni u opsesivne misli, generalno postoji osnovni strah da će se nešto loše dogoditi. Možda ste opsednuti greškom na poslu, nedovršenim razgovorom sa partnerom, svađom sa prijateljem ili ne živite život koji ste sebi zamislili. Šta god da je razlog, pokušajte da svoje negativno razmišljanje sumirate u jednu jedinu rečenicu poput „Bojim se da ću izgubiti posao“ ili „Ljut sam na svog prijatelja zbog načina na koji se ophodio prema meni“.

Kada je u pitanju moje iskustvo, pokušala sam da identifikujem najveću brigu ili strah u tom trenutku i da se zapitam: „Šta je najgora stvar koja se može dogoditi? Mogu li to da podnesem?“ Odgovor je uvek bio: da. Poteškoće su prirodan proces, a ovo može pomoći da se umanji strah.

Vežbajte pažnju

Toliko vremena provodimo razmišljajući o prošlim greškama ili brinući o budućim događajima da retko provodimo vreme ovde i sada. Praksa svesnosti može nam pomoći da smanjimo opsesivne misli i povećamo naše emocije.

Na primer, dugo sam imala potrebu da listam društvene mreže dok jedem. Umesto toga, pokušala sam da samo sedim i budem sama sa sobom za vreme obroka. Počela sam više da se fokusiram na ono što vidim, čujem i osetim. Ovo može pomoći da se uzemljite u sadašnjem trenutku. Kada uhvatite svoju pažnju kako luta u prošlost ili budućnost, nežno se vratite u sadašnji trenutak.

Zakažite pauzu za opsesivne misli

Za mene je uvek bilo teško zaspati jer su se opsesivne misli pogoršavale pre spavanja. Bilo je iscrpljujuće i držalo me budnim i uznemirujućim. Na kraju sam otkrila da mi je dozvoljavanje kratkog vremenskog perioda za brigu tokom dana (oko 15 minuta) pomoglo da imam bolje granice. Tokom te pauze zapisujem šta mi je na umu.

Kao i svaka nova veština, potrebna je vežba, ponavljanje i ljubav prema sebi. Budite saosećajni prema sebi i zapamtite da ne morate sve da radite odjednom – nemojte se osećati kao da ste pogrešili ako imate opsesivne misli. Međutim, ako ih je teško prevazići, preporučujemo da potražite psihoterapeuta koji može pomoći.

Izvor slike: Nuthawut Somsuk/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate