1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Fraze uspešnih poslovnih žena:...

Fraze uspešnih poslovnih žena: One obezbeđuju zavidnu karijeru

02. мај 2024.

| Snežana Vranić
Postavite granice na pravi način...

Ponekad samo zahvaljujući stavu možemo da postavimo granice. Fraze uspešnih poslovnih žena su upravo pravi primer kako da to uradimo.

Na postoji način da ovo zaobiđete. Ako želite da uspete u karijeri, neophodno je da savladate komunikaciju na radnom mestu. Ono što zadatak čini komplikovanijim je pokušaj pronalaženja kako da na savršen način kažete ono što želite, a da to ne bude shvaćeno na negativni način. Evo kako da se izborite sa nezgodnim situacijama na poslu.

Fraze uspešnih poslovnih žena

Vrlo lako možemo upasti u zamku analize svakog detalja. Naročito, ako ste upali u konflikt, pa sada razmišljate da li ste nešto mogli da kažete na drugačiji način. Međutim, evo koje fraze bi mogle da vas izvuku iz svake situacije.

Ja to ne vidim na ovaj način, a evo zašto

Iznošenje svog mišljenja, naročito ako se razlikuje od svih ostalih može biti veoma zastrašujuće. Međutim, vaše mišljenje je jednako važno kao i svih ostalih i neophodno je da ga podelite sa svima. Nije nepristojno ne slagati se sa onim što svi ostali misle. Kada delite svoje mišljenje, od suštinskog je značaja da uzmete u obzir tajmig i da opravdate svoj argument.

Imam nekoliko stvari koje bih želela da podelim

Taman kada ste konačno smogli hrabrosti da podelite svoju perspektivu i pre nego što završite sa svojim mislima, kolega vas prekida i krade reč. To se stalno dešava (ne samo vama) i iako možda deluje obeshrabrujuće, u redu je da se vratite u razgovor i da nastavite da delite svoje misli. U tom slučaju samo dodajte: „Želela bih da nastavim tamo gde sam stala, pre nego što nastavimo dalje.“ Ovo je način da vaše ideje budu primećene.

Ja trenutno imam puno obaveza. Mogli smo da pitamo (drugog kolegu)

Postoji velika razlika između toga da budete timski igrač ili da vas drugi iskorišćavaju. Uspešne žene se ne plaše da povuku granicu između to dvoje. Od žena se stalno traži da preuzmu obaveze i van opisa posla. Ti dodatni zadaci se brzo sabiraju i mogu dovesti do sagorevanja i frustracije. Dakle, sledeći put kada osetite da ne možete da preuzmete višak obaveza, umesto da ostavite člana svog tima da vidi, pokušajte da ponudite alternativno rešenje kako biste izbegli probleme.

Fraze uspešnih poslovnih žena: Zaslužujem povišicu

Samopouzdane i snažne žene znaju svoju vrednosti i ne plaše se da traže ono što zaslužuju čak i kada im to izaziva anksioznost. Međutim, naravno ovakva rečenica mora biti potkrepljena argumentima. Uradite istraživanje i pokažite zašto ste sve zaslužili povećanje plate. Budite direktni i sigurni u to što govorite.

Ponosna sam na svoj trud u ovom projektu

Često zaboravimo da budemo ponosni na sebe. U svetu u kome smo naučeni da umanjujemo svoja dostignuća i izbegavamo da zauzimamo previše prostora, može biti teško da prepoznamo svoje napore i da pohvalimo sami sebe. Međutim, imate pravo da slavite svoj uspeh i dostignuća.

Ne mogu da dođem na taj sastanak. Da li mogu da dobijem rezime sastanka kasnije?

Uspešne žene znaju da moraju nemilosrdno da daju prioritet svom rasporedu, a ponekad to uključuje odbijanje poziva za sastanke i udaljavanje od projekata gde znaju da njihov tim može da pokrije zadatke i bez njih. To što ćete zatražiti rezime je pokazatelj da vam je stalo do sastanka iako ne možete da prisustvujete.

Cenim što ste danas odvojili vreme za ćaskanje

Ovo je veoma lep gest jer daje do znanja drugima da cenite njihovo vreme bez preteranog izvinjenja. Zahvaliti drugima na izdvojenom vremenu je ljubazan način da dobijete vreme i za važan i neophodan razgovor koji je važan za vaš posao.

Fraze uspešnih poslovnih žena: Hvala na strpljenju

Osim ako to nije izričito napisano u politici vaše kompanije, tehnički ne postoje nikakvi zahtevi kada morate da odgovorite na imejl ili ćaskanje. Dakle, ono što biste mogli smatrati kasnim odgovorom možda neće kasniti. I možda su ostale stavke na vašoj listi obaveza imale prednost.  Ova fraza zamenjuje „Izvinite zbog kašnjenja“, česta napomena koju smo svi često slali.

Javite se ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica

Ne morate da objašnjavate ili pitate da li vaše ideje imaju smisla. Svi imamo sjajne ideje koje treba da podelimo. Umesto da brinete o tome da li je način na koji ste izrazili svoje misli imao smisla, ohrabrujuća pitanja otvaraju dvosmernu diskusiju između vas i vaših kolega. Završite sa ovom frazom kako biste jasno stavili do znanja da ste završili sa deljenjem.

Cenim vaše povratne informacije i razmisliću o njima

Povratne informacije nam pomažu da rastemo i evoluiramo, a najuspešnije poslovne žene uvek i traže povratne informacije, razmatraju ih i primenjuju promene tamo gde je to potrebno. Međutim, važno je znati da nisu sve povratne informacije vredne akcije, a ponekad je potrebno vreme da se te informacije svare i apsorbuju.

Izvor slike: Harbucks/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate