1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Paukova mreža, novi trend...

Paukova mreža, novi trend zabavljanja, da li vam zvuči poznato?

26. новембар 2023.

| Sandra Petković
Paukova mreža - toksičan odnos i kako ga izbeći

Dejting i veze generalno, u poslednjih nekoliko godina preplavljeni su novom terminologijom, ali taman kada ste pomislili da ste čuli sve stiže još jedan novi izraz.

Prema sajtu za upoznavanje „Seeking.com“, paukova mreža sakuplja elemente „ljubavnog bombardovanja“, „gaslajtinga“, „breadcrumbinga“ i „terapijskog mamca“.

razgovor za posao kolega sa posla horoskop za 2024. godinu paukova mreža

Ukoliko postanete žrtva od nečega navedenog nije nimalo prijatno, a kada se svi ovi problemi spoje u jedan dobija se paukova mreža.

Ovaj naziv je inspirisan zamršenim dizajnom paukove mreže, koja zatvara svoje žrtve i sintetiše toksična ponašanja koja su posebno popularna poslednjih godina u svetu zabavljanja.

Psiholog otkriva – Emocionalne traume iz detinjstva utiču na romantične veze u odraslom dobu

Prema Emi Hathorn, stručnjakinji za sastanke na sajtu „Seeking dating“, paučina je „ mreža obmane i manipulacije koja može zarobiti žrtve u nestabilnoj i toksičnoj vezi“, piše marieclaire.gr.

Možda u početku nećete shvatiti da ste žrtva, jer bujica emocija kroz koju prolazite može izgledati kao početak zdrave, ljubavne veze, ali kraj je drugačiji.

Znaci paukove mreže

„Ova ponašanja može biti teško uočiti jer su često suptilna i postepeno eskaliraju tokom vremena “, kaže Ema za Metro.co.uk. “

Međutim, postoje neki znaci na koje treba obratiti pažnju i koji vam mogu pomoći da ih rano identifikujete“, tvrdi doktorka.

Dnevni horoskop za 26. januar horoskop za 2024. godinu paukova mreža

Ljubavno bombardovanje je prvi i najvažniji znak paukove mreže.

„Ako vas neko „oduva“ preteranim komplimentima, poklonima ili izjavama ljubavi veoma rano u vezi, možda manipuliše vama.

To što neko obraća pažnju na vas nije nužno loša stvar, ali kada njegovo ponašanje ode predaleko, morate obratiti pažnju.“

Prekid toksične veze -Kako to što bezbednije uraditi?

Takođe treba da pazite na znake mrvica hleba.

„Kada je osoba koju ste upoznali u jednom trenutku puna pozitivne energije, ljubavi i pažnje, a u sledećem vas ignoriše, verovatno pokušava da vas iskoristi.

Budite oprezni prema ljudima koji su nedosledni u ponašanju i komunikaciji“, ističe Hathorn.

Horoskopski znaci koji su skloni paralelnim vezama paukova mreža

Treći znak na koji treba obratiti pažnju je gaslighting , taktika u kojoj operater pokušava da vas natera da sumnjate u vašu percepciju kako bi zadržao kontrolu.

„On može da negira stvari koje je rekao ili uradio, ili da vas natera da mislite da ste nerazumni i da dovedete u pitanje svoju realnost. Istovremeno, on može da koristi „terapeutski jezik“ , što ga čini ljubaznim i daje mu izgled kredibiliteta.“

Online upoznavanje – Kako utiče na budućnost vaše veze?

Zašto neko praktikuje paukovu mrežu i kako se nositi sa tim?

Iako se nikada ne može biti siguran zašto je neko toksičan u njihovoj vezi, stručnjak za odnose ističe da ovo ponašanje može biti posledica nesigurnosti, narcizma, traume iz prošlosti, želje za kontrolom i nedostatka interpersonalnih veština.

Horoskop otkriva: Kako vas ljudi iskorišćavaju paukova mreža

Kako se nositi sa ovim problemom?

U nekim slučajevima – posebno ako je ponašanje nenamerno – možda ćete moći da rešite probleme zajedno sa svojim partnerom.

Kod drugih je, međutim, najbolje da se udaljite rano da biste izbegli slomljeno srce kasnije.

Da li ste čuli za pravilo „šest minuta“? U krevetu čini čudo kada se strast načisto ugasi

„Ako osoba sa kojom ste, ne želi da pronađe rešenje za vaše probleme, ozbiljno razmislite zašto ste sa njom. Držite svoje standarde i granice čvrstim i visokim.

Naučite da prepoznate toksično ponašanje u vezama i nemojte se zadovoljiti ni sa jednim. Pored toga, dobro upoznajte sebe i šta želite od veze.

Horoskopski znaci koji najviše varaju paukova mreža

Prvo volite sebe, a onda tražite ljubav na drugom mestu. Nemojte zanemariti da obratite pažnju na svoje emocionalno blagostanje tokom cele veze.

Ako ne osećate da vas osoba koju imate pored sebe psihički podiže i pomaže da idete dalje, zašto ostajete sa njom?“.

Izvor slike: Photo by Courtney Clayton on Unsplash

Nastavite da čitate