1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Nisko samopouzdanje: 5 stvari...

Nisko samopouzdanje: 5 stvari koje negativno utiču na samopoštovanje

26. мај 2023.

| Snežana Vranić
Vrtlog negativnih osećanja prema sebi utiče na mnoge aspekte našeg života

Nisko samopouzdanje je sve rasprostranjeniji problem. Ovo stanje uzrokuje da sami sebi postanemo najveći neprijatelj.

Šta je nisko samopouzdanje?

Nesigurnost, preterana samokritičnost, konstantno fokusiranje na neuspehe i osećaj da niste vredni kao i osećaj da nešto nećete moći da uradite – sve su ovo jasni simptomi niskog samopouzdanja. Kada imamo nisko samopouzdanje prestajemo da cenimo sebe i slika o nama nam je iskrivljena. Silvia Congost (Silvija Kongost), psiholog za emocionalnu zavisnost, samopoštovanje i odnose nam govori o problemima niskog samopouzdanje.

Zašto je nisko samopouzdanje opasno?

Vrtlog negativnih osećanja prema sebi utiče na mnoge aspekte našeg života. Silvia Congost objašnjava zašto je ovo opasno: „Zato što ako sһvatimo da je samopoštovanje ono koliko se osećam vredno , sһvatićemo da će to što se ne osećamo vrednim uticati na sve što radim ili želim da radim.“ Dakle, nisko samopoštovanje utiče na naše odnose sa drugim ljudima, odlaskom na posao i bilo kojim aktivnostima u našem života.

5 stvari koje negativno utiču na naše

samopouzdanje

Da biste poradili na niskom samopouzdanju, morate da znate šta utiče na njega. Postoji nekoliko faktora koje utiču na samopoštovanje.

Održavanje odnosa sa nekim ko nas ne odobrava

„Održavanje veze sa nekim ko nas stalno ne odobrava, bilo da je to član porodice, partner ili saradnik utiču na našu sliku o sebi. Primanje poruka koje naglašavaju naša ograničenja, nesavršenosti ili slabosti bez prestanka će na kraju uništiti naše samopoštovanje pre ili kasnije“, objašnjava Silvia. A to je da su toksični ljudi negativni i štetni za naše samopoštovanje.

Ne brinemo fizički o sebi

Ako ne brinete o svom telu tako što se nezdravo hranite ili se ne bavite fizičkom aktivnošću, to uzrokuje promene u vašem mozgu zbog kojih se osećate gore u vezi sa sobom. Fizička vežba ima direktnu vezu sa smanjenjem stresa i anksioznosti.

Negativni stav prema sebi

Ponekad ne shvatamo da smo sami sebi najveći neprijatelji. Poslušajte svoj unutrašnji glas i obratite pažnju na to kako se obraćate sebi. Kada su ove poruke negativne, u nama se aktiviraju emocije koje su u skladu sa njima.

Nisko samopuzdanje zbog lošeg spavanja

Nesanica i nekvalitetan san takođe utiče na naše fizičko zdravlje, energiju i dnevnu produktivnost, kao i stanje duha. Posle nekoliko dana u kojima loše spavamo, sve što nam se dešava gledamo kroz negativnu prizmu.

Problemi u ljubavnom odnosu

Ako nas partner vara ili je odlučio da prekine odnos je još jedan razlog zašto imamo nisko samopouzdanje jer smatramo da nismo dovoljno dobri za tu osobu.

Kako da podignete samopouzdanje?

Psiholog Silvia Congost objašnjava:

„Najbolja stvar je da to uradimo kroz terapijski proces. Radi se o o tome da sagledamo ličnu istoriju da bismo razumeli zašto smo takvi kakvi jesmo i osećamo se onako kako se osećamo i zašto imamo nesigurnosti koje imamo.  To je istovremeno emocionalan i kognitivni proces, koji analizira kako se opһodimo prema sebi i kakve odnose stvaramo sa drugima“.

Dakle, najbolje bi bilo da razgovarate sa profesionalcem koji pomaže da se identifikuju osnovni uzroci i da poradite na tome da verujete sebi. Vreme je da volite sebe više i bolje.

Izvor vesti: www.marie-claire.es

Izvor slike: nicoletaionescu/ GettyImagesPlus

Nastavite da čitate