1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Gubitak smisla na radnom...

Gubitak smisla na radnom mestu: Da li i vi patite od njega?

25. мај 2023.

| Snežana Vranić
Drugi naziv za ovo stanje je brown-out.

Gubitak smisla na radnom mestu je jednako prisutan kao i sagorevanje, ali se o njemu malo zna. Šta on zaista predstavlja?

Gubitak smisla na radnom mestu ili brown-out: Šta je to?

U društvu u kome je rad postao sinonim za društveni identitet i mesto ličnog ispunjenja, ovo posebno utiče na psihu radnika. Gubitak smisla na radnom mestu predstavlja nestanak motivacije za rad. Međutim, ovo se dešava u posebnoj situaciji kad prepoznate svoj posao kao besmislen i apsurdan. Ovo je u stvari još jedan oblik iscrpljenosti na poslu, koja je jednako opasna kao i sagorevanje (burn-out).

„Na engleskom, brown-out znači nestanak struje, odsustvo energije. Nemamo više energije jer smisao našeg rada više nije izvor motivacije“, objašnjava dr Francois Bauman (Fransoa Bauman), autor knjige „Le brown-out“.

Kako da prepoznate gubitak smisla na radnom

mestu?

Osim što ćete biti frustrirani besmislom posla koji radite, mogu se javiti i psihička slabost i simptomi depresije. Gubitak energije i motivacije ne samo da utiče na kvalitetnost rada, nego utiče i na psihičko i fizičko zdravlje ljudi. To za posledicu ima da očajni odlazimo na posao jer uopšte nemamo želju za tim. Francois Bauman objašnjava:

„To je opšta iscrpljenost, neka vrsta potpunog gubitka energije. A iscrpljenost i umor će nas verovatnije naterati da razmišljamo o tome šta radimo. Može biti i navala suza, u stvari, navala izvesnog očaja.“

To će za posledicu imati da ne želimo da idemo na posao i postajemo očajni.

Kako da sprečite brown-out?

Céline Marty (Selin Marti) u svojoj knjizi „Travailler moins pour vivre mieux“ (Radi manje da bi bolje živeo), objašnjava da niko nije imun na ovo stanje:

 „Model ispunjenosti, ličnog priznanja i društvenog zadovoljstva u radu  je danas, izgleda, ne samo idealizovan, već i rezervisan za većinu privilegovaniһ radnika. Ali ove dobrostojeće profesije više nisu imune na egzistencijalnu dosadu na poslu“.

Psihološkinja Stephanie Bot (Stefani Bot) je za BBC objasnila:  „ Ljudi treba da rade posao koji odgovara njiһovim interesovanjima i talentima. Ako se osećamo kao da koristimo najbolje delove sebe da biһ doprinela, osećaćemo se dobro u vezi sa sobom“.

Pored toga, još jedno od rešenja bi bilo da odaberemo posao koji nije monoton i nepotreban, već nam može pružati različita zadovoljstva.

Dakle, ako vam poznato zvuči sve ovde nabrojano i ako se osećate nezadovoljni i zaglavljeno u svom poslu, verovatno je vreme da ga menjate.

Izvor vesti: www.marieclaire.fr

Izvor slike: fizkes/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate