1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Kako prepoznati toksične roditelje...

Kako prepoznati toksične roditelje i izboriti se sa njima?

27. март 2024.

| Snežana Vranić
Prvi korak je da znate sa čim se suočavate...

Svi gradimo odnose sa ljudima na osnovu iskustva i odnose iz detinjstva. Ponekad se toksični odnosi prenesu i na odraslu dob. Međutim, kako da prepoznate toksične roditelje?

Upravljanje toksičnim ljudima u našem životu je veoma različito i povezano je sa tim koliko smo povezai sa tim ljudima. Ako imamo toksične prijatelje, mnogo je lakše preseći taj odnos. Međutim, ako su odnosi toksični unutar porodice, a naročito ako su to naši roditelji, to može biti veoma teško i komplikovano. Ipak, važno je da se izborite sa ovim kako biste sačuvali svoje emotivno zdravlje.

Kako prepoznati toksične roditelje?

Preterano negativne reakcije

Toksični roditelji se teško emotivno kontrolišu. Oni imaju tendenciju da dramatizuju čak i manje probleme i vide i najmanji problem kao razlog da postanu neprijateljski nastrojeni, ljuti, uvredljivi ili destruktivni.

Kako prepoznati toksične roditelje: Nedostatak empatije

Toksične osobe nisu u stanju da saosećaju sa drugima. Umesto toga, sve je u vezi sa njima i njihovim potrebama. Oni ne shvataju kako svojim ponašanjem mogu da oštete i ometaju druge, niti zašto se ljudi teško suočavaju sa onim što smatraju problemom.

Ekstremno kontrolišu sve

Što je pojedinac toksičniji, to više želi da kontroliše sve i svakoga u svojoj blizini. To znači nedostatak poverenja, preterana kontrola i postavljanje nerazumnih zahteva čak i deci koja su odrasla.

Kako prepoznati toksične roditelje: Veoma su kritički nastrojeni

Oni konstantno ponižavaju ljude oko sebe, dok sebe predstavljaju kao izuzetne, nadarene i talentovane. Ovakvi roditelji jednostavno ne mogu da vide dostignuća svoje dece bez obzira na to koliko je dete odraslo.

Krive sve ostale

Disharmonija i nesuglasice u porodici su uvek krivica nekog drugog. Ovi roditelji ne mogu preuzeti odgovornost za bilo kakve probleme, već okrivljuju ostatak porodice i manipulišu time kako drugi vide sve događaje.

Kako se nositi sa toksičnim roditeljima?

Prvo i najvažnije kada su u pitanju odrasla deca jeste da shvate da mogu da kontrolišu samo svoje ponašanje. Ova deca nemaju mogućnost da promene ili kontrolišu ponašanje svojih roditelja.

Potom je veoma važno da prepoznate i prihvatite da su reakcije roditelja toksične i da on nije voljan da se promeni kako biste vi imali slobodu da razmotrite svoje potrebe. Imate sposobnost da definišete odnos kako biste zadovoljili  svoje emocionalne potrebe i da izbegnete izlaganje negativnim stavovima kada i pokušate da popravite problem.

Postavljanje granica je takođe veoma važno da biste uspeli da se izborite sa ovakvim odnosom. Na vama je šta ćete prihvatiti, a šta ne. Budite jasni u definisanju ovih granica i ograničite kontakte sa roditeljima kako bi vaše zajedničko vreme bilo pozitivno i zdravo.

Još jedan od načina da ublažite odnos sa toksičnim roditeljima je da osmislite lokaciju za interakciju sa njima. To ćete učiniti tako što ćete se sastajati u javnim prostorima koji će vam omogućavati da odete ako ne poštuju vaše granice, a takođe stvara neutralno mesto gde je manja verovatnoća da ćete upasti u stare obrasce ponašanja.

Jedno od ključnih rešenja je da vodite računa o sebi i da budete ljubazni prema sebi. Ne morate da provedete svaki praznik ili poseban događaj sa svojim roditeljima. Umesto toga provedite vreme sa ljudima koji su pozitivni, čine da se osećate sjajno i koji izvlače najbolje u vama. Naravno, razgovor sa terapeutom je u svakom slučaju najbolje rešenje.

 

Izvor slike: fizkes/GetttyImagesPlus

Nastavite da čitate