1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Nestrpljivi ste? Evo kako...

Nestrpljivi ste? Evo kako izgraditi strpljenje

20. април 2024.

| Snežana Vranić
Ova veština nam je svima preko potrebna...

Strpljenje je veoma važna vrlina. Međutim, nismo svi ovakvi po prirodi. Kako izgraditi strpljenje pročitajte u tekstu.

Strpljenje je nešto na čemu treba raditi, naročito ako ste po prirodi nestrpljivi. Međutim, nova istraživanja su pokazala da je moguće izgraditi strpljenje tako što ćete se fokusirati na dugoročne ciljeve umesto na samo vreme čekanja.

Kako izgraditi strpljenje?

Živimo u takvom društvu gde težimo da favorizujemo određena laka i brza ponašanja, zaboravljajući dugoročne koristi koje bi to imalo na naše zdravlje i sreću. Tim naučnika sa Univerziteta u Kaliforniji je možda otkrio tajnu kako razviti ovu veštinu.

Fokusirajte se na krajnji cilj

Kako ćemo donositi odluku i izbor zavisiće od toga kako nam se ti izbori predstave. Prema istraživanju, moguće je izbeći gledanje na neposrednu, a često i štetnu nagradu, ako prvo znamo kakve će koristi biti od čekanja. Tačnije, ako se koncentrišemo na ono što je krajnji cilj (i veća nagrada) onda će nam biti lakše da budemo strpljivi.

Prema studiji: „Prikazivanje informacija o količini prvo čini ljude strpljivijim, dok prikazivanje informacija o vremenu čini suprotno“.  Dakle, ako vidite nagrade pre toga što saznate koliko će trebati vremena da tu nagradu dobijete, to bi moglo da poveća strepljenje.

Kako izgraditi strpljenje: Uklonite vremenski pritisak

Vreme koje je dato pojedincima je takođe veoma značajno i ima uticaja. Kada su dobili samo dve sekunde za odluku, 65% učesnika studija se odlučilo za veću nagradu. Međutim, sa neograničenim vremenom na raspolaganju, samo 59% učesnika je pokazalo strpljenje. Kada su bili primorani da čekaju 10 sekundi, njihovo strpljenje se dmanjilo: samo 56% učesnika je odlučilo da čeka za nagradu od veće koristi.

Kratki vremenski periodi za razmišljanje su maksimizirali našu sposobnost da damo prioritet dugoročnim ciljevima u odnosu na trenutno zadovoljstvo. Kratko vreme za donošenje odluke može naterati ljude da se fokusiraju na širu sliku.

Na posletku, ako ste neko ko se prvo fokusira na nagrade, vremenski pritisak ističe ovu vašu osobinu i čini vas strpljivijim. Sa druge strane, ako ste nestrpljivi i prvo se fokusirate na kašnjenja, onda će vremenski pritisak pojačati ovu nestrpljivost. Dakle, važno je da se fokusiramo na nagrade, a ne na vreme koje je potrebno da bi do njih došli.

Izvor slike: fizkes/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate