1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Odnosi
  6. /
  7. Suprugino telo posle porođaja...

Suprugino telo posle porođaja se promenilo i više me ne privlači

19. мај 2024.

| Miljana Momirović
Iskrena ispovest muškarca i odgovor psihoterapeuta.

Istina je da telo posle porođaja i beba mogu bitno uticati na brak. Ponekad su promene toliko intenzivne da parovi odlučuju da prekinu odnos.

Žene su najviše pogođene jer i trudnoća, a i postporođajni period ostavljaju trag kako fizički, tako i kada je  u pitanju mentalno zdravlje. Međutim, muškarci takođe doživljavaju emocionalne turbulencije, prolaze kroz razne faze razmišljanja, unutrašnjih preispitivanja i briga.

Telo posle porođaja iz ugla muškarca

Roditeljstvo često može biti stresno i iscrpljujuće, a majke su prirodno uključenije u prvih nekoliko meseci. Neki muškarci se mogu osećati izolovano jer se pažnja partnerke prebacuje na brigu o detetu, zbog čega provode manje zajedničkog vremena.

Prema pisanju marieclaire.gr, jedan muškarac se obratio psihoterapeutkinji u vezi sa problemom koje je izazvalo suprugino telo posle porođaja. Priznaje da je mnogo voli ali da mu više nije privlačna kao nekada.

„Imam 39 godina i u braku sam sa suprugom 10 godina. Imamo četvorogodišnje dete i još jednu bebu. Mnogo je volim, ali starenje i majčinstvo su uticali na njeno telo. Teško mi je da osetim seksualnu privlačnost prema njoj, iako je smatram lepom. U nekim slučajevima, nisam uspeo da dobijem erekciju kada smo pokušali da vodimo ljubav, a ona se tada ljuti na mene. Uprkos svim naporima, nismo imali seks otkako je zatrudnela sa našim drugim detetom, jer ja to ne mogu da podnesem. Ne znam šta mogu da uradim da povratim iskru, ali zabrinut sam za naš brak.“

Telo posle porođaja iz ugla psihoterapeuta

Psihoterapeutkinja je jasno stavila do znanja da će njegova ispovest mnogima delovati površno ali priznaje da ono što mu se dešava nije retkost.

„Žalosno je što telo posle porođaja može da izazove promenu fizičke privlačnosti. Ono što je najvažnije, psihološka promena koja se može desiti kada muškarac počne da viđa svoju ženu prvenstveno kao majku, a ne kao romantičnog partnera, može biti poražavajuća za njega. To može doživeti kao dubok gubitak (ponekad dovesti do depresije) i takođe može pokrenuti osećanja koja su nesvesno vezana za incest tabu i potpuno prirodno zaključati u ljubavnom interesu.

Kao par, bilo bi korisno da pronađete načine da ponovo zapalite romansu u vašoj vezi. Ne mislim nužno seksualno, već na upuštanje u aktivnosti koje podsećaju na flert. To bi moglo da znači pronalaženje vremena za provod nasamo, baš kao i u prvim danima vaše veze. Smatrajte to važnim periodom u kojem vi, kao muškarac, morate odgovoriti zrelošću, strpljenjem i razumevanjem. Morate poštovati faze života u koje oboje ulazite. Ne vršite pritisak na sebe ili partnera da trenutno imate odličan seks. Imate lepe trenutke i velike su šanse da će sve biti rešeno kada oboje ne morate da budete toliko fokusirani na roditeljstvo.“

Izvor vesti: marieclaire.gr

Izvor slike: Jacob Wackerhausen/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate