Posne rolnice sa tunjevinom za Veliki petak: Recept koji će vas oduševiti
Savršena brza i ukusna ideja...
08. april 2024.
| Snežana VranićNije uvek lako prepoznati koju ribu treba da jedete kako biste učinili najbolje za svoje zdravlje. Ribe koje su zdravije od lososa su svakako dobar izbor, a o kojim vrstama je reč, pročitajte u tekstu.
Ribe umeju da budu zagađene teškim metalima ili siromašne u hranljivim materijama. Međutim, nova istraživanja su otkrila koje tri vrste ribe su bogate korisnim jedinjenjima i koje svakako treba da se nađu u našim tanjirima.
Losos se smatra superhranom i omiljenom ribom u našoj ishrani. Međutim, istina je da on i nije najzdraviji po naš organizam. Do ovog otkrića su došli istraživači Univerziteta u Kembridžu (Velika Britanija), a studija je objavljena u naučnom časopisu „Nature Food“ (Prirodna hrana) 20. marta ove godine.
Dakle, prema istraživanju divlje ribe poput skuše, haringe i inćuna mogle bi biti korisnije za naše zdravlje. One su prepune bogatih jedinjenja koje su veoma korisne za naš organizam.
Naučnici su došli do ovih rezultata analizom hranljivih materija u navedenim ribama i uzgajanom lososu. Skuša, haringa i inćuni sadrže esencijalne hranljive materije kao što su kalcijum, vitamin B12, pa čak i omega-3 kiseline koje su u manjim količinama prisutne u lososu. Većina ovih divljih vrsta riba koje se koriste kao hrana imaju veći raspon mikronutrijenata od uzgojenih lososa.
Naučnici su pronašli čak pet puta više kalcijuma u filetima divljih riba nego u filetima lossa. Pored toga, jod je bio čak četiri puta veći, a gvožđe, omega-3 masne kiseline, vitamin B12 i vitamin A čak do 1,5 puta veći u odnosu na lososa. Sa druge strane, nivoi cinka i selena su bili više u mesu lososa.
Dakle, iako losos ima svojih prednosti, ako ste ljubitelji ribe, možda bi trebalo da razmislite o uvođenju novih vrsta riba u vašu ishranu kao što su sardine, skuša i inćuni. Osim što ćete se zdravije hraniti, promena ukusa će vam takođe dobro doći.
Snežana Vranić je autorka koja vrlo rado istražuje teme zdravlja i gastronomije, što je prešlo i u njen profesionalni angažman. Međutim, njeno polje interesovanja obuhvataju i teme povezane sa astrologijom, kao i razumevanjem međuljudskih odnosa. Snežana je aktivan autor i na portalu lepotaizdravlje.rs.
Izvor slike: bm4221/GettyImagesPlus
Savršena brza i ukusna ideja...
Neka što duže budu savršeni..
Svet vina prepun je tajni
Ili bar prvu nagradu po ukusu norveškog plivača...