1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Enterijer
  6. /
  7. Kuhinja u garsonjeri: Ove...

Kuhinja u garsonjeri: Ove greške morate da izbegnete

13. март 2024.

| Snežana Vranić
Detalji ponekad mnogo znače..

Svetle praktične i otvorene kuhinje su san svake žene. Međutim, kada je kuhinja u garsonjeri u pitanju, postoje greške koje morate izbeći da biste imali kuhinju kakvu želite.

Kada pravite kuhinju, prvo što želite da je praktična i da uživate dok u njoj pravite obroke za sebe i ljude koje volite. Međutim, postoji nešto na šta morate da obratite pažnju kao što je razgraničenje prostora, optimizovano skladištenje, izbor osvetljenja, fokus na osnovne stvari.

Kuhinja u garsonjeri

Nemojte ograničavati prostor vaše kuhinje

Kuhinja u garsonjeri treba da bude otvorena jer na taj način ona daje utisak veličine. U koju god prostoriju da se vaša kuhinja otvara, uverite se da je prostor dobro vizuelno, ali i funkcionalno definisan. Da biste otvorili kuhinju igrajte se bojom, bilo na zidovima ili na nameštaju. Postavite različite podne obloge u kuhinjskom delu i okolini.

Kuhinja u garsonjeri: Ne uzimate u obzir dekorisanje u kuhinji

Potrebno je dobro razgraničiti prostore i neophodno je stvoriti lepu harmoniju između njih. Nameštaj i dekoracija vaše otvorene kuhinja mora da se savršeno uklopi u estetiku prostora u koji se otvara. Učinite da materijali, boje ili čak ukrasni predmeti reaguju jedni na druge kako bi stvorili prekrasan kontinuitet.

Obratite pažnju na mirise iz vaše kuhinje

Kako biste izbegli širenje neprijatnih mirisa po vašem domu, posebno u dnevnoj sobi i trpezariji, važno je odabrati efikasno rešenje za ventilaciju.  Možete se odlučiti za kvalitetan aspirator koji će efikasno uklanjati mirise iz kuhinje.

Prilikom odabira aspiratora, važno je obratiti pažnju na njen nivo buke. Birajte model koji je što tiši, kako biste izbegli zamenu mirisnih smetnji sa bukom koja može ometati uživanje u domaćim aktivnostima. Uverite se da je aspirato efikasan u uklanjanju mirisa i da će doprineti čistijem i svežijem vazduhu u vašem domu.

Ne obezbeđujete dovoljno prostora za skladištenje

U ovakvom prostoru, nered je veoma primetan. To je svakako prva stvar koja će se videti u prostoru sa kojim ga spajate. Napravite inventar svojih lonaca, posuđa, malih aparata i drugih kuhinjskih dodataka . Važno je da imate čistu radnu površinu šta god da se desi.

Kuahinja u garsonjeri: Postavljate ostrvo

Centralno ostrvo je primamljivo, praktično i lako za upotrebu, a deluje i da je neophodno za otvorenu kuhinju. Međutim, sve zavisi od površine vaše kuhinje. Generalno, nije preporučljivo instaliranje centralnog ostrva koja je manja od 15m2.

Zanemarujete osvetljenje

Prirodno svetlo je najbolja opcija za osvetljenje u kuhinji. Najbolje bi bilo da lako cirkuliše u kuhinji, bez blokiranja svetla. Međutim, veštačko osvetljenje je veoma važno. Ukoliko nemate prirodno svetlo u kuhinji, kombinujte funkcionalno osvetljenje ispod zidnih jedinica.