1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Kako se koristi ulje...

Kako se koristi ulje ruzmarina za brži rast kose?

05. март 2024.

| Miljana Momirović
Odgovori na sva pitanja koja ste imali.

Pitanje najboljeg preparata za brži rast kose još uvek je pomalo misterija. Međutim, ulje ruzmarina može biti odgovor koji ste tražili.

Ulje ruzmarina, koje je esencijalno ulje ekstrahovano iz cvetova i listova biljke ruzmarina, je najpoznatije po svojim terapeutskim svojstvima, uključujući antiinflamatorno, antimikrobno i antioksidativno dejstvo. Ali, ono manje poznato je da ova biljka i te kako ubrzava rast kose. Evo kako.

Ulje ruzmarina za brži rast kose

Godinama je tajna duge, zdrave kose u suštini bila samo to: tajna. Iako je dokazano da dobra ishrana, masaža temena i redovno šišanje pozitivno utiču na brži rast kose, ulje ruzmarina takođe može doprineti.

Jedinjenja ruzmarina deluju tako što neutrališu slobodne radikale, koji mogu da oštete kosu. Ovo je važno jer je skalp stalno izložen sunčevoj svetlosti i drugim faktorima životne sredine i zagađivačima koji mogu povećati nivoe slobodnih radikala.

Čak su ljubitelji nege kose i stručnjaci ovo potvrdili, objašnjavajući kako se koristi.

Kako bezbedno koristiti ulje ruzmarina?

Ulje ruzmarina može biti prilično jako – na kraju krajeva, to je eterično ulje – zbog čega se mora razblažiti osnovnim uljem, kao što je kokosovo ulje ili ulje jojobe, pre nego što ga nanesete direktno na kožu glave.

Koje su prednosti ruzmarina za negu kose?

Pored borbe protiv slobodnih radikala, ulje ruzmarina takođe sadrži jedinjenja, uključujući kafeinsku i ružmarinsku kiselinu, koja podstiču cirkulaciju krvi. Više cirkulacije krvi znači da više kiseonika može doći do kože glave, što znači brži rast kose. Štaviše, ruzmarinovo ulje takođe jača folikule kose, smanjujući lomljenje i poboljšavajući ukupnu teksturu i sjaj kose.

Da li ulje ruzmarina ubrzava rast kose?

Ulje ruzmarina je jedno od najpoznatijih ulja koje podstiče rast kose. Čak pomaže i u lečenju gubitka kose usled alopecije i posle porođaja. Takođe radi na oporavku kose koja je oštećena farbanjem ili stilizovanjem.

Kako se koristi ulje ruzmarina za brži rast kose?

Postoji nekoliko različitih načina da se ulje ruzmarina efikasno koristi, a ovo su najbolji:

  • Regenerator koji se ne ispira: pomeštajte 15 kapi ruzmarinovog ulja i šolju vode u bočicu sa prskalicom.
  • Šampon sa uljem ruzmarina: dodajte 10 kapi ruzmarinovog ulja u bočicu šampona (250ml).
  • Tretman za teme: u 2 kašike baznog ulja (kokosovo, maslinovo, jojobino, arganovo…) dodajte 3-4 kapi ulja ruzmarina. Nanesite na teme makar na 30 minuta, a onda operite kosu.

Koliko često se koristi ruzmarinovo ulje za brži rast kose?

Što se tiče učestalosti upotrebe ruzmarina, koristite ga nekoliko puta nedeljno za brži rast kose. Kada je u pitanju ulje, najbolje je da ga koristite do dva puta nedeljno (možete da ga ostavite preko noći) ili možete koristiti šampon i/ili balzam svaki drugi dan pod tušem.

Izvor slike: Prostock-Studio/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate