1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Frizeri ne žele da...

Frizeri ne žele da saznate: Kako da boja kose traje duže?

22. фебруар 2024.

| Miljana Momirović
Saveti profesionalaca za farbanu kosu.

Činjenica je da farbanoj kosi treba malo više pažnje da bi bila zahvalna. Prikupili smo sve tajne i otkrivamo: kako da boja kose traje duže?

Bez obzira da li ste plavuša, crvenokosa, brineta ili crnokosa, ništa nije gore od toga da potrošite mnogo novca na farbanje kose, a zatim ona izbledi posle nedelju dana. U nastavku pročitajte savete kako da održite boju kose što duže tako intenzivnom kao prvog dana.

Kako da boja kose traje duže?

Održavanje boje kose ne počinje nakon što izađete iz salona – počinje pre nego što stignete. Koristite šampon za dubinsko pranje kose dan pre sledećeg  farbanja. Ovo će ukloniti sa kose sve nečistoće koje bi mogli da blokiraju prodiranje farbe duboko u vlasi. Ovako ćete doprinete da boja kose traje duže ali i da izgleda još lepše.

Sačekajte 72 sata za pranje kose posle farbanja

Kada se farbate, vaša vlas se otvara, što olakšava prodiranje boje u dlaku. Kada operete kosu prerano, vlas bi i dalje mogla biti otvorena, što onda dovodi do toga da se boja za kosu brzo ispere. Potrebno je do tri dana da se vlas potpuno zatvori, tako da što duže čekate da operete kosu nakon što obojite kosu, boja kose traje duže.

Koji šampon koristiti da boja kose traje duže?

Sodium laureth sulfate je vrsta anjonskog deterdženta koji se nalazi u mnogim šamponima za kosu. Ovaj sastojak se u stvari koristi za stvaranje pene kod proizvoda za čišćenje. Korišćenjem sulfata rizikujete da sa svoje kose skinete njena prirodna ulja i vlagu, što onda može dovesti do toga da i boja kose više ne izgleda tako laskavo.

Izbegavajte vruću vodu

Iako topli tuševi umeju biti neverovatno prijatni na kraju dana, to i nije baš sjajno za vašu boju kose. Vruća voda može otvoriti kutikulu, što može doprineti da se tada farba brže ispira.

Da boja kose traje duže, pokušajte da ispirate šampon mlakom vodom, a zatim regenerator isperite hladnom vodom. Topla voda će omogućiti da regenerator bolje prodre, dok će hladna voda pomoći da vlaga koju pruža regenerator ostane zaključana u kosi, što će sprečiti da se farba brzo ispere.

Ređe perite kosu

Pranje kose svaki dan je nešto što želite da izbegnete ako želite da boja kose traje duže. Ne samo da se pranjem kose uklanjaju prirodna ulja koja hidriraju i održavaju boju vaše kose svežom, već se takođe malo po malo boje ispira svaki put. Pokušajte da perete kosu svaki drugi dan, ili čak 2-3 puta nedeljno kako biste zadržali boju.

Ako primetite da boja kose brzo bledi, ali vam je kosa masna i morate često da perete, pomešajte šampon sa regeneratorom. To će učiniti šampon manje abrazivnim, zadržavajući boju duže.

Koristite sprej za zaštitu od toplote

Toplota, osim što oštećuje, može doprineti i da se farba za kosu brzo ispira. Da biste sprečili da se ovi problemi dešavaju dok koristite aparate za stilizovanje, pokušajte da koristite sprej za zaštitu od toplote pre sušenja kose ili stilizovanja. Sprejevi za zaštitu od toplote će pomoći u smanjenju gubitka vlage iz vlasi, zagladiti spoljašnjost kose i zaštititi kosu od vlage nakon stilizovanja, što će pomoći da boja kose traje duže.

 

Izvor slike: inarik/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate