1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Dijeta prema tipu ličnosti,...

Dijeta prema tipu ličnosti, sve što treba da znate

10. децембар 2023.

| Sandra Petković
Saznajte koji ste tip ličnosti i koja dijeta je za vas

Probali ste brojne dijete, ali nijedna nikako ne deluje? U tom slučaju veoma je moguće da dijeta koje ste se pridržavali ne odgovara vašem tipu ličnosti, tvrdi nutricionistkinja Dejna Džejms.

Dijeta prema tipu ličnosti je i te kako delotvorna smatra Džejms koja je izdvojila četiri tipa žena i istakla da svakom od njih odgovara različita dijeta.

dijeta prema tipu ličnosti

Nutricionistkinja napominje da je u određivanju tipa ličnosti sve važno; kako odrastanje, tako i na čemu zasnivate osećaj sopstvene vrednosti i kako gledate na posao.

Mesečeva dijeta – Za 24 časa skinućete tri kilograma

  1. Zaštitnica

Žene koje pripadaju ovom tipu ličnosti osećanje sopstvene vrednosti često vezuju za druge, zbog čega im preterano ugađaju i ne iskazuju svoje želje.

Tuđe potrebe imaju primat nad vašim. Teško vam je da kažete ne jer se plašite da ćete razočarati okolinu.

dijeta prema tipu ličnosti

Kad ste van ravnoteže, iscrpljujete se radeći sve za svakoga zbog čega neretko hranu posmatrate kao utehu, „traži“ vam se slatko što može dovesti do insulinske rezistencije.

Dijeta protiv starenja – Konzumirajte ove namirnice i uživajte u zategnutoj koži i vitkoj figuri

Savet je da naučite da kažete „ne“ bez osećanja griže savesti. Najbolja dijeta za vas je ona sa niskim unosom ugljenih hidrata i mlečnih proizvoda, preporučuje Džejmsova.

Jedite mnogo proteina, poput belog pilećeg mesa i ribe kako biste se izborili sa glađu izazvanom hormonima, ali izbegavajte crveno meso. Za užinu, birajte avokado i bundevine semenke.

Dijeta prema tipu ličnosti delotvorna je ukoliko poštujete sledeće

  1. Super žena – Dijeta bez mleka i glutena

Druga kategorija žena prema Džejmsovoj očekuje najviše od drugih i sebe.

Ali pošto se osećanje sopstvene vrednosti zasniva na postignućima, podložne su perfekcionizmu. Kada su van ravnoteže, posao ima prioritet u odnosu na druge sfere života, uključujući međuljudske odnose.

dijeta prema tipu ličnosti

Ovakve žene sklone su da se nagrade hranom na kraju napornog radnog dana, a u to je često uključen i alkohol.

Štitna žlezda je na udaru, a masti se uglavnom skladištite oko stomaka. Za „super žene“ najbolja dijeta je bez mleka i glutena, bogata zelenim povrćem i svežim začinima, piše  gradskeinfo.rs.

Smršajte bez rigoroznih dijeta – Suprug Ivane Vulete otkrio tajnu, salo se topi kao od šale

  1. Fatalna žena – Sklona rigoroznim dijetama

Ukoliko se osećanje lične vrednosti zasniva na fizičkom izgledu, može se desiti da s jedne strane zloupotrebljavate ove kvalitete, flertujući sa svima ili ih pak ugušite čime ubijate svoju ženstvenost.

Često ste u detinjstvu usvojili uverenje da lepota donosi sve privilegije. Neretko, hranu označavate kao dobru ili lošu što vam ne pomaže u postizanju ravnoteže.

dijeta prema tipu ličnosti

Skloni ste rigoroznim dijetama i s druge strane, prejedanju, pa je za vas ključan balans između ugljenih hidrata, proteina, povrća i zdravih grickalica koje uključuju više voća i skroba.

Ni dijeta, ni botoks, već puna čaša zdravlja – Napitak Anice Dobre čist eliksir mladosti

  1. U oblacima – Kinoa za mršavu debeljucu

Verujete u harmoniju univerzuma i ne podnosite konflikte. Pošto ste veoma osećajni, može vam biti opterećenje prisustvo velikog broja ljudi, pa se nekad povlačite iz društva kako biste se zaštitili.

dijeta prema tipu ličnosti

Kad niste u dosluhu sa svojim osećanjima, možete se prepustiti hrani, alkoholu, drogama. Krhki ste, sa izduženim mišićima, a kad se ugojite, delujete kao mršava debeljuca.

Dijeta za svaki znak -Zvezde vam pomažu da smršate

Često imate niži nivo estrogena što može uticati na smanjen libido i loše raspoloženje. Koža je često suva, kao i kosa.

Nisu retki problemi sa varenjem, pogotovo kad ne možete da se kreativno izrazite. Izbegavajte gluten i mlečne proizvode, na vašem jelovniku bi trebalo da se nađe kinoa.

Izvor slike: Photo by Toni Koraza on Unsplash

Nastavite da čitate