1. Home
  2. /
  3. Celebrity News
  4. /
  5. Šta povezuje kraljicu Elizabetu...

Šta povezuje kraljicu Elizabetu i Gal Gadot? Nikad ne biste pogodili

16. септембар 2023.

| Snežana Ilić
Poznate dame u vojnoj uniformi

I kraljice, i ratnice, i lepotice… Od pamtiveka, od amazonki, Kleopatre i Jovanke Orleanke, do današnjih dana. Vladale su i ratovale rame uz rame sa (takozvanim) jačim polom. A u ovom novom veku, odnosno vekovima, žena u vojnoj uniformi više ne predstavlja iznenađenje. Odelo sa vojničkim epoletama posedovala su, i poseduju, i neka dobro poznata imena.

kraljica Elizabeta poznate dame

Photo by Scott Barbour/Getty Images

Kraljica Elizabeta bila je nosilac ordenja iz Drugog svetskog rata, u kojem je učestvovala iako, ruku na srce, nije morala. Imala je 18 godina kada je zamolila oca, kralja Džordža VI, da joj dopusti da se pridruži britanskim trupama na frontu. Vozila je vojni kamion, čak je, zahvaljujući obuci za mehaničara, znala i kako da ga popravi.

Nenadmašna i neponovljiva – Godinu dana od smrti kraljice Elizabete

Ona je prva žena iz kraljevske porodice koja je prošla vojnu obuku, a do prošlog septembra bila je i jedini živi šef države koji je služio u Drugom svetskom ratu.

kraljica Elizabeta poznate dame

Photo by John Stillwell – WPA Pool/Getty Images

U istom sukobu na svoj način je učestvovala i holivudska diva Odri Hepbern. Čuvena glumica nije nosila uniformu kao Elizabeta, nije vozila kamion ili sanitet, ali je doprinos borbi protiv nacista dala na umetnički način, kao saradnik holandskog Pokreta otpora.

5 kultnih komada koje su Odri Hepbern učinile ikonom mode

Početkom rata buduća filmska ikona bila je prinuđena da se sa majkom sakriva po podrumima, kako ne bi završile u logoru. Kasnije, kao tinejdžerka koja se u detinjstvu bavila baletom i plesom, organizovala je podzemne (ilegalne) koncerte na kojima se prikupljao novac za Pokret otpora.

Odri Hepbern poznate dame

Photo by Hulton Archive/Getty Images

Nešto slično radila je i legendarna Džozefina Bejker. Ikona dvadesetih godina prošlog veka, crna Venera, zabavljačica, plesačica i kraljica kabarea rođena je u Americi, ali je karijeru izgradila u Francuskoj, gde ju je zatekao i rat. U novonastaloj situaciji počela je da radi za francusku kontraobaveštajnu službu i bila aktivna u pokretu otpora koji je vodio Šarl de Gol.

Svoje nastupe koristila je kao paravan za prikupljanje informacija. Za doprinos borbi za slobodu nagrađena je ordenom Legije časti.

poznate dame

Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Vratimo se malo u budućnost… Poznato je da u Izraelu vojni rok moraju da služe i žene, i to u trajanju od dve godine. Tako zanosna Gal Gadot nije morala da potroši mnogo energije na pripreme za ulogu Wonder Woman…

Budući da je rođena u Izraelu, i lepa glumica prošla je obuku. Između ostalog, u armiji je bila angažovana kao fitnes instruktor. Naučila je da rukuje vatrenim oružjem i savladala borilačke veštine, pa joj telohranitelji uopšte nisu potrebni. Štaviše, mogla bi ona da pričuva njih.

Gal Gadot poznate dame

Photo by Neilson Barnard/Getty Images

Izvor slike: Christopher Polk/Getty Images