1. Home
  2. /
  3. Celebrity News
  4. /
  5. Šta bi rekla Elizabeta:...

Šta bi rekla Elizabeta: Kamila prvi put ponela omiljenu tijaru bivše kraljice

26. октобар 2023.

| Snežana Ilić
Tijara kraljice Elizabete posle više od sedam decenija promenila vlasnicu

Kraljica Kamila više puta je nosila nakit koji je pripadao Elizabeti II, ali nedavno se prvi put pojavila sa jednim komadom koji je zauzimao posebno mesto u riznici i srcu bivše vladarke Velike Britanije.

Kejt Midlton, kraljica reciklaže, i u već viđenim komadima izgleda senzacionalno

Na prijemu u prestonici, organizovanom povodom prve zvanične posete kralja Čarlsa III gradu Londonu i glavnoj finansijskoj četvrti, blistala je u crnoj haljini svog omiljenog kreatora Brusa Oldfilda sa dugim rukavima i srebrnim detaljima.

kraljica Kamila

Photo by Chris Jackson/Getty Images

Ovom svečanom prilikom debitovala je sa tijarom Girls of Great Britain and Ireland, koja se sija od skupocenih plavičastih dijamanata.

Nose je samo kraljice, a u Elizabetinoj kolekciji bila je više od sedam decenija i važila je za jednu od njenih omiljenih.

kraljica Kamila

Photo by Chris Jackson/Getty Images

Interesantan je istorijat ovog komada.

Izrađena je 1893. godine, kao svadbeni poklon devojaka Velike Britanije i Irske vojvotkinji od Jorka, odnosno kraljici Mariji. Ona je tijaru kasnije poklonila svojoj unuki, tad još princezi, Elizabeti, kada se 1947. udala za princa Filipa.

Tokom sedamdeset godina, koliko je provela na britanskom tronu, kraljica je često nosila raskošnu dijademu sa potpisom juvelirske kuće Garrard, osnovane pre skoro tri veka. Kada bi je pominjala, često je koristila izraz bakina tijara.

Pretpostavlja se da tijara kraljice Elizabete vredi bar pola miliona dolara.

Nenadmašna i neponovljiva – Godinu dana od smrti kraljice Elizabete

A na prijemu u Mansion House-u Kamila ga je ukomponovala sa dijamantskom ogrlicom i narukvicom iz Južne Afrike, koji su takođe pripadali njenoj pokojnoj svekrvi.

Zaista ozbiljan omaž monarhu koji se najduže zadržao na britanskom prestolu.

Izvor slike: Kirsty Wigglesworth/Getty Images