1. Home
  2. /
  3. Celebrity News
  4. /
  5. Nenadmašna i neponovljiva: Godinu...

Nenadmašna i neponovljiva: Godinu dana od smrti kraljice Elizabete

08. септембар 2023.

| Snežana Ilić
Godišnjica smrti kraljice Elizabete

Kraljica Elizabeta na tronu je provela više od sedam decenija, postavši britanski monarh sa najdužim stažom. Ceo život posvetila je svojoj tituli, svojoj naciji i obavezama, bila je neumorna i puna energije gotovo do samog kraja, a stigla je i da podigne četvoro dece.

No, ništa nije večno, pa tako ni dama bez koje je Veliku Britaniju teško zamisliti. Preminula je na današnji dan prošle godine, a ispratio ju je – ceo svet. Bio je to, bez sumnje, jedan od događaja ne samo decenije, već i celog ovog veka.

Istog časa kada je planetu obišla vest da se preselila u večnost, presto je preuzeo njen najstariji sin Čarls, tada još princ, a od maja zvanično i novi kralj.

Godišnjica srmti kraljice Elizabete

Pročitajte: Najlepše kraljevske venčanice svih vremena

Povodom godišnjice Elizabetine smrti, Bakingemska palata objavila je nekoliko njenih portreta, kao i poslednju objavu.

Samo dan pred odlazak kraljica je uputila izjave saučešća porodicama žrtava masakra u kanadskoj pokrajini Saskačevan, a dva dana ranije srela se sa tadašnjom premijerkom Liz Tras.

No, nekoliko detalja sa fotografije otkrilo je da nije dobrog zdravlja. Hodala je uz pomoć štapa, a na ruci je imala vidljivu modricu.

Preminula je 8. septembra u popodnevnim časovima, u zamku Balmoral, jednoj od njenih omiljenih rezidencija. U živopisnom škotskom krajoliku provela je poslednje nedelje života.

Sahranjena je 19. septembra u Vindzoru, pored supruga, princa Filipa, i roditelja, kralja Džordža VI i kraljice majke Elizabete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) 

– Povodom obeležavanja prve godišnjice smrti Njenog veličanstva, sa velikom ljubavlju sećamo se njenog dugog života, odane službe i svega što nam je značila.

Duboko sam vam zahvalan za ljubav i podršku koju ste tokom proteklih godinu dana iskazali mojoj supruzi i meni. Činimo sve što možemo da vam budemo na usluzi – stoji u zvaničnom saopštenju kralja Čarlsa.

Godišnjica smrti kraljice Elizabete