1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Kako izgraditi samopouzdanje u...

Kako izgraditi samopouzdanje u kupaćem kostimu?

14. jun 2024.

| Snežana Vranić
Evo kako je to meni pošlo za rukom...

Samopouzdanje u kupaćem kostimu je problem sa kojim se mnogi suočavaju. Svi želimo da izgledamo savršeno, a dok konstantno pronalazimo mane na svom telu, to skoro da i nije moguće.

Tokom prethodnih leta, imala sam iracionalan strah od toga kako mi izgleda stomak kada bih sela u bikiniju i mislila sam da svaki donji deo kupaćeg kostima čini da mi bokovi i butine izgledaju veliko. Ponekad su me te nesigurnosti primorale da otkazujem susrete.

Kako izgraditi samopouzdanje u kupaćem kostimu?

Tokom prošle godine sam zacrtala sebi da se oslobodim bilo kakvog osećanja nesigurnosti u kupaćem kostimu kako bih mogla da zaista uživam u životu. Shvatila sam da osećaj samopouzdanja nema nikakve veze sa vašim telom, da je sve u psihi. Vaše telo bi trebalo da da vas nosi kroz životna iskustva, a ne i da bude životno iskustvo. Evo kako sam postigla da imam samopouzdanje u kupaćem kostimu.

Izrezala sam slike poznatih ličnosti koje zapravo liče na mene

Prvo što sam uradila jeste da sam razmišljala o tome šta je moja najveća motivacija u ovoj situaciji. Uvek sam upoređivala sebe sa manekenkama i poznatim ličnostima koje ne liče na mene. Tokom adolescencije sam mislila da je biti zdrav isto što i biti mršav dok mi moja majka nije objasnila da je važna i životna sredina, hormoni i genetika. Uvek bi me podsećala da ni modeli ne liče na sebe, već da je u pitanju retuširanje fotografija.

Upravo zbog toga sam izrezala slike Bijonse i zalepila ih na ogledalo. Kada bih se okružila ljudima sa sličnom figurom kao što je moja. To bi poslužilo kao podsetnik da to što nisam imala ravan stomak sa trbušnjacima, ne znači da nisam lepa ili zdrava. Nemojte pratiti ljude koji čine da se osećate lošije, već one koji vam pružaju inspiraciju.

Samopouzdanje u kupaćem kostimu: Imala sam zdrave navike tokom cele godine

Sa letom ruku pod ruku dolaze i video snimci na društvenim mrežama koje promovišu kako da steknete savršeno telo za bikini. Nekada sam pomno pratila ove savete ispijajući razne sokove za čišćenje. Na teži način sam naučila da je najveća promena bila da zavolim svoje telo. Umesto da se bavim svojim telom od maja do septembra, ja sam to činila cele godine prateći doslednu rutinu ishrane i vežbanja. Takođe, trudim se da imam dobar san i pronašla sam fizičku aktivnost koja mi odgovara. Ne, to ne mora biti podizanje tegova.


Svakodnevno afirmisanje pred ogledalom

Koliko god to bilo kliše, važnoej da razgovarate sami sa sobom. Počela sam da vežbam da stojim ispred ogledala i govorim sebi stvari koje sam volela o svom telu. Na primer: „Volim koliko je moje telo snažno“, „Volim što je moje telo zdravo“. Samopouzdanje dolazi iznutra, pa ako vi ne verujete da ste jaki i lepi, ne možete očekivati da drugi to misle.

Samopouzdanje neće doći preko noći, a postoje dani kada će stajanje ispred ogledala biti poslednja stvar koju želite da uradite, ali baš ti dani su najvažniji da uradite svoje afirmacije. Važno je da se dobro osećate u svom telu i fizički i mentalno. Poradite na tome da ga volite zbog onog što vam je to telo dale, a ne da tražite razloge šta želite da promenite.

Samopouzdanje u kupaćem kostimu: Kupila sam kostim koji mi je zaista pristajao

Jednom kada sam konačno prebolela ideju veličine, moj život se promenio.Nekada mi je bilo teško da povećam veličinu kupaćeg kostima i pokušavala bih da se uguram u veličine u kojima bi mi bilo neprijatno. Veličina kupaćeg kostima ne diktira vašu ličnost.

Možda bi nošenje dvodelnog kupaćeg kostima moglo biti trendi izbor, ono što je najvažnije je nošenje veličine i stila u kome se osećate najprijatnije. Zapamtite da vaša odeća treba da pristaje vama, a ne obrnuto.

Shvatila sam da nikoga nije briga kako izgledam u kupaćem kostimu

Kada sam na plaži, ne razmišljam o tome kako drugi izgledaju u kupaćem kostimu, pa je onda malo smešno očekivati i da drugi tako razmišljaju o meni. Šta više, nacionalna studija koju je sproveo Planet Fitness je otkrila da je 76 posto ispitanih reklo da su kritičniji prema sopstvenom izgledu nego prema tome kako drugi izgledaju.

Osim toga, svi su zauzeti suncem, čitanjem, pravljenjem savršenog snimka za Instagram ili bavljenjem svojom decom. Prigrlite svoje telo u kupaćem kostimu i ne brinite jer, budite svesni, i ostali samo pokušavaju da urade isto.

Izvor slike: Alfonso Soler/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate