1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Kako Skandinavke prave cimet...

Kako Skandinavke prave cimet rolnice?

15. mart 2024.

| Snežana Vranić
Recept koji će vas oboriti sa nogu...

Skandinavske cimet rolnice su dezert koji je pre svega veoma ukusan i lagan. Ukoliko ste ljubitelji slatkog, pripremite se na savršenstvo.

Skandinavsku kuhinju odlikuju jednostavna i topla jela. Ove rolnice sa cimetom su zaista savršenstvo ukusa. Za njihovu pripremu treba nekih 50 minuta, a porcija je dovoljna za 6 osoba. Najvažnije je da pustite testo da odstoji kako biste dobili savršenu teksturu, a potom naravno i da ih ne pečete predugo. Evo kako da napravite ovaj savršeni dezert.

Skandinavske cimet rolnice su omiljene svim sladokuscima

Ukoliko ste ljubitelj slatkiša, onda će vas ove cimet rolnice oduševiti. Njihova priprema je jednostavna, a ukus savršen. Ono što ih posebno izdvaja jeste mekoća testa koje se topi u ustima i stvara savršenu harmoniju sa aromom cimeta i slatkim filom. Ovo je savršen slatkiš koji možete napraviti i ranije i poslužiti gostima. Naravno, ukoliko želite možete prilagoditi porciju kako biste samo vi zadovoljili želju za slatkim.

Recept za skandinavske cimet rolnice

Sastojci:

Testo

  • 600g brašna
  • 100g šećera
  • pola kašikice soli
  • 7 g suvog kvasca
  • 100 g maslaca
  • 400 ml mleka
  • 2 jajete

Fil

  • 150 g maslaca
  • 150 g šećera
  • pola kašičice mlevenog cimeta
  • 1 jaje

Priprema:

  • Pomešajte brašno, šećer, so i kvasac.
  • Dodajte mešavinu mleka, jaja i otopljenog maslaca.
  • Umesite testo i razvaljajte ga  u kuglu.
  • Ostavite na sobnoj temperaturi 25 minuta.
  • Pomešajte sastojke za fil (prvo otopite maslac).
  • Kada testo naraste, razvijte ga u dva pravougaonika i svaki premažite filom.
  • Umotajte pravougaonike u dugačke rolne. Svaku isecite na rolnice od 2 cm.
  • Stavite rolnice u veliki pleh obložen papirom za pečenje.
  • Premažite žumancem i pecite 30 minuta na 210 stepeni.

Još jedan način pripreme možete videti ovde:


@elzasoderstrom SWEDISH FIKA😋😋😋 Recipe: 5dl milk, 50g yeast, 150g butter, 1dl sugar, half a teaspoon salt, 1 egg, flour ish 1L (untill it’s smooth). Filling: 250g butter, 1.25 dl sugar, 2 tbsp cinnamon. 1 egg and pearl sugar on top! #cinnamonroll #swedishfika #swedish #cooking #baking #bakingrecipe ♬ Lo-Fi analog beat – Gloveity

Prijatno!

Izvor slike: DronG/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate