1. Home
  2. /
  3. Beauty
  4. /
  5. Uskraćivanje deserta nije zdravo?...

Uskraćivanje deserta nije zdravo? Evo zašto ne morate da odbijate da pojedete nešto slatko posle obroka baš svaki put!

27. јун 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Mali užici na kraju obroka, deserti ne samo da zadovoljavaju čulo ukusa, već i dotiču srce. Ako ovo slatko jelo često ima lošu reputaciju jer se smatra ekscesom, ono ipak donosi neke nezanemarljive koristi onima koji ga konzumiraju.

Posle dobrog obroka i nekoliko pića u restoranu ili kod kuće često dolazi dugo očekivani trenutak za mnoge ljude: desert.

Na tu temu, Francuzi su čak i šampioni. Studija iz 2018. koju je sproveo stručnjak za istraživanje tržišta NPD Group, otkrila je da je 2,1 milijarda poseta restoranima završila desertom u 2017. godini . Žene su i najveći potrošači, jer 55 odsto podležu slatkom završetku obroka, precizira La Depeche .

Ali u svetu u kome se deserti žigošu kao odstupanja i predstavljaju se kao prilika da se odstupi od „zdrave“ ishrane, često su nas učili ideji da je najbolje odupreti se. Međutim, kolači, sladoledi i druge slatke đakonije imaju nekoliko zdravstvenih prednosti. Pa zašto se lišiti toga?

Uskraćivanje deserta nije zdravo

Prvo je potrebno razumeti zašto se desert tako sklanja u stranu. Za dr Sunni Patel, kliničara i stručnjaka za zdravlje creva, razlozi su trostruki: zabrinutost u pogledu ishrane, kulturni uticaji i kultura zdrave ishrane.

„Stavovi društva prema hrani, koji su evoluirali tokom vremena, zajedno sa skandaloznom slikom deserta u medijima, stvorili su utisak da su deserti generalno manje hranljivi i da ih treba konzumirati umereno “, kaže stručnjak za Stilyst UK.

Zaista, konzumacija masne, previše slane i slatke hrane, previše i dugoročno je štetno za ljudsko zdravlje. Ali, ne postoje „dobre“ ili „loše“ namirnice, već samo jela koja sadrže različite nutritivne kvalitete, koja se moraju konzumirati u ravnoteži.

Jer, protiv svih verovanja, uskraćivanje deserta nije zdrav pristup . „Važno je da svu hranu uključimo u našu ishranu kako bismo dobili široku lepezu vitamina, minerala, antioksidanata i vlakana koji podržavaju naše zdravlje, kao i prebiotike za hranjenje korisnih bakterija u organima za varenje“, kaže Anoushka Davy, psiho-nutricionista za Stilyst UK .

Uskraćivanje deserta nije zdravo- Pronađite zdrav

odnos prema hrani

 

Još bolje, jedenje deserta može biti način da se povrati moć u kulturi ishrane. Praktikovanjem pažljivog vremena za obrok, koji nas podstiče da se fokusiramo na hranu koju jedemo, i kršenjem strogih pravila o hrani, postaje lakše slušati svoje telo.

„Ako sebi dozvolite da redovno uživate u desertu, to vam može pomoći da se oslobodite restriktivnih obrazaca režima ishrane ili razmišljanja o lišavanju“, objašnjava Sunni. „Dopuštajući sebi da uživate u hrani koju volite, uključujući deserte, vraćate kontrolu nad kulturom dijete i negujete zdraviji odnos sa i prema hrani“.

Pored zadovoljstva u ustima, slatki dodir na kraju obroka takođe ima nekoliko nutritivnih prednosti. U zavisnosti od svog sastava i prirode, deserti zaista mogu da obezbede proteine (mlečni proizvodi), magnezijum (kakao) ili vlakna (voće i integralne žitarice).

Sve se svodi na izbor hrane. Uključujući hranljive sastojke, ovaj deo obroka postaje zanimljiv.

Pogotovo što postoji razlog zašto šećer prati slani obrok: insulin. Hormon se oslobađa kada telo konzumira previše šećera, što može izazvati prebrzo smanjenje nivoa glukoze. Ali, „nivo šećera u krvi je mnogo stabilniji nakon punog obroka sa dovoljno proteina, zdravih masti i složenih ugljenih hidrata, tako da će biti mnogo manje skokova“, potvrđuje Sunni-

 

Uskraćivanje deserta nije zdravo-  slarkiši i

 koristi za društveni život

Konzumiranje deserta takođe može biti vektor blagostanja. Hrana nije samo izvor energije, ona takođe pomaže u stvaranju uspomena i veza provodeći vreme sa drugima.

Deljenje hrane zapravo povećava sreću: Studija istraživača sa Univerziteta u Oksfordu pokazala je da što više ljudi jedu sa drugim ljudima, veća je verovatnoća da će se osećati srećno i zadovoljno svojim životom.

Uskraćivanje deserta bi onda bila greška, pogotovo zato što izbegavanje može postati opasno i stresno. Naime, lišavanje je retko dobar prijatelj i osećaj ograničenja može dugoročno dovesti do poremećaja u ishrani.

Dakle, pre svega, važno je zapamtiti da je jelo zadovoljstvo (desert, dakle, može biti voće, mlečni proizvod ili čak poslastica. Još jednom, sve je pitanje balansa). Pa, jeste li za parče torte?

Izvor vesti: maireclaire.fr

Izvor slike: Paul Bradbury/iStock/Getty Images Plus via Getty Images