1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Preterali ste sa slavljem,...

Preterali ste sa slavljem, teškom hranom i alkoholom? Ovo će vas najbrže vratiti u kolosek

09. јануар 2024.

| Snežana Ilić
Vodič za povratak u svakodnevicu posle praznika

Praznici su iza nas, polako se vraćamo u radne i ostale koloseke, i još uvek po navici pišemo 2023. umesto četvorke na kraju. Malo smo se opustili tokom kratkog odmora i nije baš jednostavno uhvatiti korak sa svakodnevnicom.

posle praznika

Photo by Adi Goldstein/Unsplash

Ti koraci se, pre svega, odnose na režim ishrane. Ako smo bili na nekom specijalnom, verovatno smo, u žaru slavlja, dozvolili sebi da zgrešimo i preterali sa pečenjem, sarmama, ruskom salatom, alkoholom…

Počnite godinu zdravo – Detoks posle praznika čini čuda u organizmu

Nije sramota priznati, a i neće vam niko uzeti za zlo. Osim, eventualno, sopstvenog tela, koje bi moglo da se pobuni.

Pa, pošto su najluđa noć i Božić prošli, sa sve neodoljivom, raskošnom i verovatno masnom trpezom (još jednom – ne krivimo vas!), sledi – oporavak.

posle praznika

Photo by Nadine Primeau/Unsplash

Teško je povući ručnu kada ispred naših očiju prolaze sve one đakonije i delicije, koje obično zalivamo vinom ili nečim žešćim. No, posledice ostaju ako ne znamo šta je dosta: ne mislimo samo višak kilograma, već i na višak šećera u krvi.

Digestivni sistem je preopterećen i treba ga osloboditi pritiska. Moglo bi to da potraje i nekoliko dana. Ali, krenimo lagano…

Neka vam prvi obroci posle slavlja budu upravo takvi – lagani. Smuti, voće i povrće, jogurt, kaše, što više tečnosti (bez alkohola!).

posle praznika

Photo by Sara Julie/Unsplash

Za ručak se preporučuju čorbe, potaži, salate, nešto što je lako svarljivo. Nije zabranjena ni testenina, ni piletina, riba, integralne žitarice. Obratite pažnju i na unos vitamina, na koje ste prethodnih dana verovatno zaboravili.

Napravite ceđeni sok od pomorandže ili limuna,a po želji možete dodati i malo đumbira koji, pored ostalih moći, organizam oslobađa toksina.

Tri smutija za jačanje imuniteta i blistavu kožu

Ako volite kiseli kupus i turšiju, koji se podrazumevaju u ovo doba godine, slobodno ih jedite. Samo neka ne bude previše slano.

Šta jesti pre leta avionom

Photo by Anna Pelzer/Unsplash

Obroci treba da budu češći, ali ne i obilni. Izbegavajte da pržite ili pohujete hranu, prednost dajte kuvanim, dinstanim i grilovanim varijantama.

Ne zaboravite na fizičke aktivnosti. Prošetajte na svežem vazduhu, udahnite malo zime… I obratite pažnju na san, jer je organizmu potrebno kompletno okrepljenje. Više spavanja – manje stresa!

Izvor slike: Cottonbro studio/Pexels