1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Šetnja kod kuće je...

Šetnja kod kuće je idealan način za mršavljenje uz malo truda

08. јун 2024.

| Snežana Vranić
Zašto je hodanje u mestu dobra ideja?

Hodanje u mestu ili takozvana šetnja kod kuće je postala popularna tokom korone, a to je pogodna vežba za skoro svakoga.

U pitanju je veoma jednostavan trik za sagorevanje kalorija i oblikovanje vašeg tela. Ova  aktivnost nije preterano zahtevna, možete je raditi i napolju i unutra, a rezultati su sjajni i mršavljenje neizbežno.

Šetnja kod kuće je idealan način za gubitak težine

Kada se većina nas vratila sportu kod kuće, hodanje u mestu je postalo sve popularnije toliko da je naširoko prihvaćen i na TikToku i YouTube u poslednjih godina. U pitanju je trend koji je pogodan i za one koji ne vole grupne treninge i koji ne žele ili nisu u mogućnosti da rade zahtevne treninge.

Da li šetnja kod kuće može napraviti razliku?

Sportski trener Matje Fafurno ( Mathieu Fafournoux) objašnjava da ova navika omogućava da se otrgnete od sedećeg načina života i nema potrebe za  opremom, a prilagođava se različitim profilima i veoma je efikasan. Na ovaj način jačamo srce, a takođe pomaže jačanju mišića, posebno imajući efekte na mišiće nogu, trbušne mišiće i ponekad gornje udove.

@sharonas.hill Walking Workouts at home are a life saver🚶‍♀️#walking #walkingworkout #homeworkout #sharonashill #10000steps ♬ original sound – random.shii089

Varijacije u kome su određeni dinamičniji pokreti poput iskoraka, širenja nogu, mini čučnjeve i podizanje ruku koji su takođe dostupni na mreži i mogu davati dodtane poteškoće vežbe.

Koliko dnevno treba da hodate u mestu dnevno da biste mršavili?

Postavlja se pitanje da li treba da kvantifikujete minute provedene hodajući u mestu ili kilometražu koje ste prošli? Za nekoga ko je početnik, raspon između 10 i 20 minuta dnevno se može pokazati veoma efikasnim zajedno sa uravnoteženom ishranom možete hodati i do 30 minuta.

Da li postoji razlika za šetnju kod kuće na otvorenom ili zatvorenom?

Rizik od povrede je prilikom hodanja u mestu veoma nizak, ali može da ima kontraindikacije za one koji imaju poteškoće u kretanju, krhko srce, lumbalne probleme ili probleme sa kolenom.

Hodanje na otvorenom je najkompletnija alternativa za sveukupno zdravlje jer izlazak takođe pomaže da se rastereti vaša psihu. Ali ako se baziramo na rezultatima, oni će biti isti kao i u zatvorenom prostoru.

Izvor slike: PavelIvanov/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate