1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Kako da lakše zaspite:...

Kako da lakše zaspite: Šta je paradoksalna namera i zašto osvaja TikTok?

15. фебруар 2024.

| Snežana Vranić
Zavarajte mozak i dobro se naspavajte!

Tik Tok trik za spavanje koji se naziva „paradoksalna namera“ je veoma popularan. Radi se o tome da zavarate mozak da se oseća pospano.

Svi smo bar jednom došli u situaciju da želimo da spavamo, ali jednostavno san neće na oči.  Trik paradoksalne namere je postao viralan na TikToku jer vam omogućava da uspavate sami sebe.

Šta je paradoksalna namera?

Paradoksalna namera je u stvari trik da prihvatite činjenicu da ste budni kao način da prevarite svoj mozak da zaspi. Sve o čemu tada razmišljate  kada ne možete da zaspite je koliko ćete biti umorni ujutro i kako će vam taj nedostatak sna pokvariti ceo dan. Upravo je briga ono što vas drži budnim. To sugeriše da je kontraproduktivno pokušavati da se prisilte da zaspite jer to samo povećava stres.

Prema dr Šelbi Haris (Shelby Harris), paradoksalna namera jeste trend na TikToku, ali je takođe i jedan od mnogih terapijskih pristupa koji se koriste u lečenju poremećaja spavanja.

Ideja je da prihvatite činjenicu da ste budni umesto da previše razmišljate, paničite ili budete pod stresom. Ovo ima suprotan efekat, ako pokušate da ostanete budni, tada će vaš mozak želeti da zaspi.

Ometajući anksiozne misli, metoda paradoksalne namere može pomoći da se opustite i lakše zaspite, naročito ljudima koji previše razmišljaju ili čiji su problemi sa spavanjem ukorenje u psihološkim faktorima kao što su stres ili anksioznost. Jednom kada prihvatite da je u redu biti budan i u ovo vreme noći, osetićete kako vam se telo i um opuštaju, a pre nego što shvatite, biće jutro. Međutim, ovo nije efikasna metoda ako imate hronične probleme sa spavanjem.

Kako će paradoksalna namera najbolje delovati?

Da bi ovaj trik uspeo, potrebno je da učinite sve kako biste se opustili. Dakle, evo nekoliko saveta uz koje će ova metoda uspeti.

  • Podesite svoju spavaću sobu na mesto udobno za spavanje: ugasite svetla, podesite hladniju temperaturu, ako je potrebno postavite beli šum u pozadini.
  • Idite u krevet i opustite se.
  • Pokušajte da preusmerite svoje misli od prisiljavanja da zaspite.
  • Prihvatite ideju da je u redu što ste budni.
  • Izbegavajte opsesivnu proveru telefona ili sata.
  • Budite strpljivi.

U poređenju sa drugim trikovima za spavanje koji zahtevaju meditaciju ili muziku, ovo je trik koji je veoma jednostavan i koji uglavnom uspeva. Sve što treba da radite jeste u stvari da pokušate da ostanete budni.

Izvor slike: Andrii Lysenko/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate