1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Osećate nadutost? Evo kako...

Osećate nadutost? Evo kako da se izborite sa tim

04. јун 2024.

| Snežana Vranić
Možete se izboriti sa ovim na nekoliko načina...

Ukoliko imate problema sa bolnim i neprijatnim nadimanjem, sigurno se pitate kako smanjiti nadutost stomaka. Srećom, postoji nekoliko trikova koji mogu ublažiti tegobe.

Nadutost stomaka je veoma neprijatan osećaj. Često se javlja zbog viška digestivnih gasova, visceralne preosteljivosti, netolerancije na hranu i stres, pa umeju da budu veoma neprijatne.

Kako smanjiti nadutost stomaka?

Mnoga nadimanja nastaju usled konzumiranja hrane koja sadrži određene šećere koje ne varimo pravilno. Oni stižu netaknuta u debelo crevo gde ih prekomerno fermentišu bakterije mikrobiote što dovodi do prekomerne proizvodnje gasova koji rastežu creva. Takođe, opuštanje trbušnih mišića, gutanje vazduha tokom jela i neravnoteža crevne flore mogu biti jedan od uzroka za nadutost.

Međutim, ako je nadimanje nedavno počelo i praćeno je jakim bolom, ako imate zatvor i više nemate gasove, ako imate povraćanje ili dijareju koja traje duže od tri dana, bolje je da se obratite lekaru.

Izbegavajte hranu koja nadima

Među prvim rešenjima koje treba isprobati, promena malih stvari u vašoj ishrani može biti spasonosna. Najbolje bi bilo da ograničite unos sirovog povrća jer oni sadrže nerastvorljiva vlakna koja iritiraju creva i fermentiraju u debelom crevu. Međutim, njih ne treba u potpunosti eliminisati jer oni predstavljaju gorivo za crevne bakterije.

Pored toga, zreli i tvrdi sirevi su u redu, ali treba izbegavati sveže jer oni gotovo da ne sadrže laktozu koja može izazvati nadimanje. I konačno, ali ne i najmanje važno – žvakanje. Žvaćite dugo da biste samleli hranu i iskoristili pljuvačku koja pokreće varenje složenih ugljenih hidrata.

Isprobajte dodatke koji će vam rasteretiti stomak

Određeni suplementi mogu pomoći kod ovog problema. Aktivni ugalj može da apsorbuje do sto puta veću težinu gasa. On takođe sadrži i simetikon koji razbija mehuriće gasa. Pored toga, ulje nane takođe može biti od pomoći jer ono stimuliše pražnjenje želuca i opušta glatke mišiće digestivnog trakta. Međutim, ovo se ne preporučuje u slučaju trudnoće i dojenja. Takođe, probiotici su dobar saveznik.

Održavajte fizičku aktivnost da biste pokrenuli sistem za varenje

Sedentarni način života je veoma loš za vaš sistem za varenje. Ukoliko niste ljubitelj sporta, hodanje može biti dobar podsticaj jer masira unutrašnje organe i sprečava stagnaciju hrane koja može izazvati stvaranje gasova. Važno je da ojačate trbušne mišiće kako biste držali organe u dobrom položaju.

Kako smanjiti nadutost stomaka: Izborite se sa stresom

Stomak je emocionalni sunđet zbog čega loše upravljanje stresom izaziva nadimanje. Da bi se ovo popravilo, meditacija svesnosti ili joga mogu dati dobre rezultate. Poboljšanje kvaliteta sna takođe smanjuje stres.

U slučaju bolnog nadimanja, utehu donosi i samomasaža uljen nane. Stavite jednu ruku ispod pupka, a drugu u nivou stomaka. Potom napravite kružni pokret u smeru kazaljke na satu.

Ukoliko primenite ove stvari, trebalo bi da osetite olakšanje. Međutim, ako se nadutost često javlja, najbolje bi bilo da se obratite lekaru.

Izvor slike: MilanMarkovic/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate