1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Idealna razlika u godinama...

Idealna razlika u godinama između muškarca i žene, prema naučnicima

24. март 2024.

| Miljana Momirović
Da li su stariji muškarci bolji za ozbiljnu vezu?

Bez obzira na preferencije, naučno je dokazano da postoji idealna razlika u godinama koja povećava šanse za dugotrajnu i jaku ljubav.

Istina je da mnogi odnosi opstaju, bez obzira na veliku razliku u godinama. Svedoci smo i da parovi sličnih godina jednostavno ne funkcionišu zajedno. Ali šta kažu istraživanja? Koji je taj magičan broj?

Koja je idealna razlika u godinama između muškarca i žene?

Prema studiji koja je objavljena u Časopisu za populacionu ekonomij, rezultati su bili jasni. Parovi sa velikom razlikom u godinama (10 i više godina) u proseku imaju niže zadovoljstvo u vezama od parova čija je razlika u godinama blizu nule.

Partneri kod kojih razlika u godinama ne prelazi tri godine su najviše zadovoljni svojim odnosom. Prema tome, može se reći da je idealna razlika u godinnama – do tri godine.

Zašto je do tri godine idealna razlika u godinama?

Postoji objašnjenje za ovakve rezultate istraživanja. Jedna od teorija autora studije je da su partneri sa velikom razlikom u godinama manje otporni na negativne okolnosti koje se mogu pojaviti u vezi. Tu, pre svega, spadaju problemi sa finansijama i bolesti.

Kako održati vezu sa velikom razlikom u godinama?

Činjenica je da i dalje postoje jaki ljubavni odnosi u kojima je jedan od partnera znatno stariji od drugog. Prema stručnjacima za vezu, ovi odnosi i dalje mogu opstati ali neophodno je obostrano razumevanje. Da bi veza uspela, potrebno je da i dalje imate sličnosti koje vas zbližavaju ali i dalje razlika da učite jedni od drugih. Na kraju, slični pogledi i očekivanja od odnosa su ključni.

U nastavku su pitanja koja stručnjaci predlažu da postavite jedno drugom pre nego što vezu podignete na viši nivo:

  • Koji su vaši ciljevi u životu? Pričajte o svojim budućim ciljevima i o tome kako zamišljate svoj život u budućnosti: karijera, deca, finansije itd.
  • Koja su vaša zajednička interesovanja? Postaće još važnija kako godine odmiču. Pronađite zajednički hobi jer mogu da ojačaju vezu.
  • Da li se vaše vrednosti poklapaju? Razgovarajte o najosetljivijim temama koje mogu dovesti do sukoba: politika, religija itd.
  • Da li ste spremni na kompromis? Važan aspekt svake zdrave veze je sposobnost kompromisaa.

Koja je ključna stvar kod velike razlike u godinama?

Na kraju, iskrenost je najbolji način da se premosti razlika u godinama između muškarca i žene. Priznajte da ste vi i vaš partner možda u različitim fazama života i to je u redu. Uzajamno poštovanje i otvorena komunikacija pomoći će da se prevaziđu sve razlike.

Izvor slike: Mikkaphoto/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate