Kako jesti kamamber, a da ne izgledate smešno?
4 zanimljiva načina da uživate u božanstvenom ukusu
16. februar 2024.
| Snežana VranićPrvi obrok je najvažniji u danu, zbog toga doručci koji nisu zdravi svakako nisu nešto što prija našem organizmu.
Postoji razlog zašto se doručak smatra najvažnijim obrokom u danu. Ovo je prilika da vaše telo prekine post preko noći i da vaš mozak dobije svoj prvi izvor energije za dan koji sledi. Dakle, ovaj obrok je neophodan ako želite da imate koncentraciju i energiju tokom celog dana. Dr Uma Naidoo je nutricionistički psihijatar, a ona je skrenula pažnju na to kakve doručke treba da izbegavamo.
Zbog lake dostupnosti u žurbe pri doručkovanju, često biramo ono što nam više šteti nego koristi. Često je to nešto što je već pripremljeno ili što vam je u radnjama nadohvat ruke. Iako možda deluje kao da su u pitanju zdrave namirnice, one su često prepune šećera i nezdravih materija.
Iako smuti jeste pun proteina, postoji mnogo smutija koji su samo slatki milkšejkovi. Konkretno, smutiji se plave samo od voća i šerbeta ili voćnim jogurtom koji sami po sebi sadrže veliku količinu šećera. Takav smuti može da izazove nagli porast energije, nakon čega će vrlo brzo uslediti krah što rezultira umorom, anksioznošću i razdražljivošću.
Naravno, voće bogato antioksidansima nije loš doručak. Ali ove salate su često tako velike da prehrane porodicu, a često se prave i sa kokosovim pahuljicama i medom koji su zapravo prevelika doza šećera i imaće isti efekat kao i sladak smuti.
Za većinu, ispijanje jutarnje kafe je omiljeni početak dana. Međutim, kafa poput kapućina ili espressa mogu da budu pune veštačkih aroma, rafinisanih šećera i mlečnih proizvoda koje povećavaju upale u telu i mozgu. Česte upale su i povezane sa pojačanim simptomima psihijatrijskih bolesti i oštećenom kognicijom.
Vrsta žitarice koju odaberete ima važne implikacije na vašu kognitivnu funkciju tokom ostatka dana. Kada su u pitanju žitarice, najbolje je da birate celo zrno i orašaste plodove. Međutim, žitarice koje se kupuju u prodavnicama nude veoma malo ovih hranljivih materija. Zbog toga je preporučljivo da sami birate kombinaciju i kontrolišete unos hranljivih materija.
Voće sa niskim glikemijskim indeksom kao što je bobičasto voće je korisno zbog vlakana i polifenola. Ali voćni jogurt je često prikriveni izvor šećera koji se maskira kao uravnotežen doručak.
Važno je da proverite svoje nalepnice o ishrani: 4 grama šećera je 1 kašičica—pa pazite da ne konzumirate 6 ili 8 kašičica šećera u svom navodno „zdravom“ jogurtu za doručak. Uvek preporučujem da počnete sa celim, nezaslađenim jogurtom, dodajte seckano voće po izboru i prelijte ga cimetom i kapljicom meda.
Kroasan, kao popularno francusko pecivo, karakteriše neuravnotežen odnos hranljivih sastojaka, s visokim sadržajem ugljenih hidrata. Ovo kalorično pecivo, nema esencijalne minerale i dijetalna vlakna koja su ključna za podsticanje metaboličkih procesa. Konzumiranje kroasana može inicirati taloženje masti u organizmu, budući da ne pruža potrebne nutrijente za podršku bržem metabolizmu i procesu sagorevanja masnoća.
Kvalitet našeg doručka je neraskidivo povezan sa kvalitetom naše kognitivne fukncije tokom celog dana. Iako su ovi popularni izbori lako dostupni, ovi doručci koji nisu zdravi vam donose više štete nego koristi.
Snežana Vranić je autorka koja vrlo rado istražuje teme zdravlja i gastronomije, što je prešlo i u njen profesionalni angažman. Međutim, njeno polje interesovanja obuhvataju i teme povezane sa astrologijom, kao i razumevanjem međuljudskih odnosa. Snežana je aktivan autor i na portalu lepotaizdravlje.rs.
Izvor slike: NadinPanina/GettyImagesPlus
4 zanimljiva načina da uživate u božanstvenom ukusu
Ove karbonare ćete stalno praviti...
Dior izgled za koji je potrebno više od 100 dana rada...
Potraga za savršenim mestom za venčanje
Ove godine, dodela MTV VMA održaće se 11. septembra u UBS Areni na Long Ajlendu, Njujork.
Oskar u svetu mode...