1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Ovo su doručci koji...

Ovo su doručci koji nisu zdravi, a najčešće su naš prvi izbor

16. фебруар 2024.

| Snežana Vranić
Možda je vreme da promenimo navike...

Prvi obrok je najvažniji u danu, zbog toga doručci koji nisu zdravi svakako nisu nešto što prija našem organizmu.

Postoji razlog zašto se doručak smatra najvažnijim obrokom u danu. Ovo je prilika da vaše telo prekine post preko noći i da vaš mozak dobije svoj prvi izvor energije za dan koji sledi. Dakle, ovaj obrok je neophodan ako želite da imate koncentraciju i energiju tokom celog dana. Dr Uma Naidoo je nutricionistički psihijatar, a ona je skrenula pažnju na to kakve doručke treba da izbegavamo.

Doručci koji nisu zdravi, a koje najčešće biramo

Zbog lake dostupnosti u žurbe pri doručkovanju, često biramo ono što nam više šteti nego koristi. Često je to nešto što je već pripremljeno ili što vam je u radnjama nadohvat ruke. Iako možda deluje kao da su u pitanju zdrave namirnice, one su često prepune šećera i nezdravih materija.

Smutiji od voća (to su zapravo samo milkšejkovi)

Iako smuti jeste pun proteina, postoji mnogo smutija koji su samo slatki milkšejkovi. Konkretno, smutiji se plave samo od voća i šerbeta ili voćnim jogurtom koji sami po sebi sadrže veliku količinu šećera. Takav smuti može da izazove nagli porast energije, nakon čega će vrlo brzo uslediti krah što rezultira umorom, anksioznošću i razdražljivošću.

Voćne salate

Naravno, voće bogato antioksidansima nije loš doručak. Ali ove salate su često tako velike da prehrane porodicu, a često se prave i sa kokosovim pahuljicama i medom koji su zapravo prevelika doza šećera i imaće isti efekat kao i sladak smuti.

Doručci koji nisu zdravi: Kafa

Za većinu, ispijanje jutarnje kafe je omiljeni početak dana. Međutim, kafa poput kapućina ili espressa mogu da budu pune veštačkih aroma, rafinisanih šećera i mlečnih proizvoda koje povećavaju upale u telu i mozgu. Česte upale su i povezane sa pojačanim simptomima psihijatrijskih bolesti i oštećenom kognicijom.

Žitarice

Vrsta žitarice koju odaberete ima važne implikacije na vašu kognitivnu funkciju tokom ostatka dana. Kada su u pitanju žitarice, najbolje je da birate celo zrno i orašaste plodove. Međutim, žitarice koje se kupuju u prodavnicama nude veoma malo ovih hranljivih materija. Zbog toga je preporučljivo da sami birate kombinaciju i kontrolišete unos hranljivih materija.

Voćni jogurt

Voće sa niskim glikemijskim indeksom kao što je bobičasto voće je korisno zbog vlakana i polifenola. Ali voćni jogurt je često prikriveni izvor šećera koji se maskira kao uravnotežen doručak.

Važno je da proverite svoje nalepnice o ishrani: 4 grama šećera je 1 kašičica—pa pazite da ne konzumirate 6 ili 8 kašičica šećera u svom navodno „zdravom“ jogurtu za doručak. Uvek preporučujem da počnete sa celim, nezaslađenim jogurtom, dodajte seckano voće po izboru i prelijte ga cimetom i kapljicom meda.

Doručci koji nisu zdravi: Kroasan

Kroasan, kao popularno francusko pecivo, karakteriše neuravnotežen odnos hranljivih sastojaka, s visokim sadržajem ugljenih hidrata. Ovo kalorično pecivo,  nema esencijalne minerale i dijetalna vlakna koja su ključna za podsticanje metaboličkih procesa. Konzumiranje kroasana može inicirati taloženje masti u organizmu, budući da ne pruža potrebne nutrijente za podršku bržem metabolizmu i procesu sagorevanja masnoća.

Kvalitet našeg doručka je neraskidivo povezan sa kvalitetom naše kognitivne fukncije tokom celog dana. Iako su ovi popularni izbori lako dostupni, ovi doručci koji nisu zdravi vam donose više štete nego koristi.

Izvor slike: NadinPanina/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate