1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Kontraceptivne pilule i kafa:...

Kontraceptivne pilule i kafa: Da li treba da izbegavate ovu kombinaciju?

04. март 2024.

| Snežana Vranić
Dejstvo ove kombinacije je malo poznat javnosti...

Interakcije između različitih supstanci mogu da izazovu neočekivane reakcije. Da li ste znali da kontraceptivne pilule i kafa mogu da utiču na dejstvo jedne druge?

Neuronaučnica i doktorka za ishranu Emili Stajnbah (Emilie Steinbach) je na svom Instagram profilu objasnila efekte oralnih kontraceptive na eliminaciju kafe iz krvi. Prema njenim rečima, lek bi produžio dejstvo kofeina u našem telu.

Zašto kontraceptivne pilule i kafa nisu dobra ideja?

Uvek postoje interakcije između onoga što unosimo u organizam i određenih vrsta lekova. Tako se na primer uvek savetuje da ne pijete alkohol sa lekovima jer bi to moglo da izazove određene neželjene reakcije. Međutim, u ovom slučaju kontraceptivne pilule mogu da utiču na dejstvo kafe jer usporavaju eliminaciju kofeina iz organizma.


Kako kaže neuronačnica, upotreba oralnih kontraceptiva može udvostručiti vreme kofeina u organizmu na oko 10-12 sati, umesto 5-6 sati koliko se inače zadržava u telu. Zbot toga ona predlaže da žene prestanu da piju kafu kako bi imale kvalitetan san.

Naučne studije potkrepljuju ovu tvrdnju

Naučnica potkrepljuje svoje stavove citirajući različite studije, a naročito se oslanja na studiju objavljenu 2021. u naučnom časopisu Frontiers u kojoj se navodi „inhibicijski efekat upotrebe oralnih kontraceptiva na eliminaciju kofeina“.

Pored toga, u naučnoj literaturi, nekoliko studija je proučavalo moguće interakcije kofeina i kontraceptivnih pilula. Jedna objavljena 1995. u Evropskom časopisu kliničke farmakologije već je otkrila da je „klirens kofeina smanjen za otprilike 54% i 55% nakon ciklusa lečenja oralnim kontraceptivima”. Druga studija, koju je 2011. godine sproveo Njujork Tajms, a objavljena 1980. u The Journal of Laboratory and Clinical Medicine, otkrila je da je „kod žena koje su uzimale oralne kontraceptive, poluvreme [kafe] značajno produženo“. Ali i ovde je uzorak uključivao vrlo malo učesnika.

Upotreba orlanih kontraceptiva može imati značajan uticaj na aktivnost gena (CIP1A2) koji utiče na način na koji telo eliminiše kofein. Ova interakcija, kada su kontraceptivne pilule i kafa u pitanju, ostaje malo poznata javnosti.

Dakle, ako imate problema sa spavanjem ili pitanja o mogućim interakcijama između kontraceptiva i kafe, obratite se svom lekaru ili zdravstvenom radniku.

Izvor slike: Rattankun Thongbun/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate