1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Kako pregovarati za veću...

Kako pregovarati za veću platu na intervjuu za posao?

20. март 2024.

| Snežana Vranić
Cenite sebe i svoj rad...

Kada idemo na razgovor za posao, zanimaju nas sve pojedinosti o novom radnom mestu, a ponajviše plata. Međutim, kako pregovarati za veću platu ako nam ona ne odgovara?

Tokom intervjua za posao, ne postavljaju svi detaljna pitanja o plati i izgledima za njen rast. Još manji broj ljudi je spremno da traži više od onoga što je navedeno u konkursu. Međutim, pri prelasku u novo preduzeće vredi razmisliti o mogućnosti primanja veće plate.

Kako pregovarati za veću platu?

Da biste bili spremni za pregovore ukoliko vam plata ne odgovara, morate da uzmete u obzir nekoliko stvari. Kada dobijete novi posao, potrebno je da povećate prihode za oko 20-30%. Evo kako to da učinite.

Procenite svoj platni potencijal

Prvenstveno je neophodno da analizirate svoje prethodno iskustvo. Uzmite u obzir razne prakse, dodatne programe i kurseve obuke, jezičke veštine, poznavanje računarskih programa, kao i konkretne rezultate vašeg rada.

Veoma je važno da uzmete u obzir veštine i sposobnosti koje koštaju. Sve ovo treba uporediti sa aktuelnim konkursima za različite pozicije i sa sličnim biografijama kandidata.

Drugi način da razumete nivo plata koji je realan jeste da razgovarate sa kolegama iz drugih kompanija. Ovo je sve neophodno da biste razumeli svoju cenu i predstaviti stvarne argumente u korist povećanja plate na intervjuu.

Kako ubediti poslodavca da vam poveća platu u startu?

Svaki menadžet je zainteresovan za određene brojke. Potencijalni zaposleni mora pokazati da vredi određenu svotu novca. Stoga je veoma važno da se pripremite za intervju i iznesete ubedljive argumente u svoju korist kao što su: iskustvo, sopstvene razvijene metode rada i pronalaženja rešenja, znanja i veštine koje drugi nemaju, kako će kompanija imati koristi od vas i tim koji možete privući.

Neophodno je da znate sopstvenu vrednost, ali i da znate kako da je predstavite drugima. Ako osoba već na intervjuu dokaže da može povećati resurse i profit kompanije, onda će dobiti veću platu mnogo lakše.

Kako pregovarati za veću platu: Budite sigurni u sebe

Priprema za intervju nije ograničena na pisanje savršene biografije i proučavanje prosečnih plata na tržištu. Evo još nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se sa pravim samopouzdanjem pojavite na intervjuu.

Kada objavljujete svoju biografiju, treba da navedete željeni nivo plate. Ukoliko dobijete ponudu sa nižom platom, to znači da je kompanija spremna da preispita uslove i da je zainteresovana za ovog kandidata.

Zapišite sve svoje rezultate i dostignuća i istaknite najupečatljivije prednosti i fokusirajte se na njih. Tu uračunajte učešće u velikim projektima, govor na događajima u vašoj oblasti ili bilo šta slično.

Pokušajte da saznate što više o kompaniji. Na osnovu recenzija možete shvatiti koliko je poslodavac fleksibilan u pogledu novca. Takođe je veoma korisno da znate koliko dugo se traži radnik za tu poziciju. Ako se dugo traži, to povećava šanse za dobijanje boljih uslova.

Imajte rezervni plan. Razmotrite i ponude drugih kompanija i imajte ih na umu. Ova opcija će učiniti da se osećate sigurnije i traženije.

Izvor slike: Drazen Zigic/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate