1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Danska muška fudbalska reprezentacija...

Danska muška fudbalska reprezentacija tražila povećanje plate za ženski tim

01. јул 2024.

| Snežana Vranić
Gest o kom treba da se priča..

Neki gestovi su veoma značajni, a upravo jedan takav su napravili danski reprezentativci fudbalske reprezentacije. Naime, oni su tražili izjednačenje plate fudbalskim timovima u Danskoj.

Iako je možda nakon pomena ove reprezentacije u Srbiji gorak ukus u ustima, s obzirom da je to bila utakmica u kojoj je naša reprezentacija morala da se suoči sa ispadanjem iz Evropskog prvenstva, oni su ipak reprezentacija za primer.

Muška reprezentacija tražila izjednačenje plate fudbalskim timovima u Danskoj

Osim što su se borili za što bolji plasman na ovom evropskom takmičenju, oni se bore i za jednake plate između dva pola, pokazujući solidarnost sa ženskom fudbalskom reprezentacijom svoje zemlje. Muška fudbalska reprezentacija je odbila povećanje plata koje ima je ponudio Danski fudbalski savez uz obrazloženje da želi da se poveća osnovna plata fudbalerkama koje igraju za nacionalni tim, a što do sada nije bio slučaj. Igrači ovog tima na ovaj način pozivaju na poboljšanje uslova za sve sportiste, a ne samo za muškarce.

Savez je potom predložio da se budžet za muški tim smanji, a da se novac dodeli ženskom, ali su članovi oba tima odbili ovaj predlog, zalažući se za budžet za poseban ženski tim.

Ne samo jednake plate, već i prostor

Novi ugovor između Sindikata igrača i Saveza trajaće četiri godine i stupiće na snagu nakon završetka Eura. U međuvremenu, muški tim ostaje nepokolebljiv u stavu da se moraju poboljšati uslovi i za muške i za ženske timove. Oni su pregovaračkom timu predstavili konkretnu strategiju od kojih se očekuje da je razmotre i da predlože izmene postojećeg sporazuma.

Ipak, to nije sve. Članovi muškog tima su takođe preko svog predstavnika zatražili i da se pronađe zgrada koju će moći da koriste sve reprezentacije što će im poboljšati uslove za trening i pripreme za velike događaje. Oni su predložili da se projekat delimično finansira zajedno sa Savezom kada se kvalifikuju za Svetsko ili Evropsko prvenstvo.

Izvor slike: Brendon Thorne / Stringer GettyImagesSport

Nastavite da čitate