1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Kako da znate da...

Kako da znate da li su vaš brat ili sestra toksični?

14. март 2024.

| Snežana Vranić
Ovakvi odnosi negativno utiču na nas...

Toksični sestra i brat su nešto što ne očekujemo jer ih smatramo najbližim. Međutim, ponekad i ovi odnosi mogu biti problematični.

Bliskost sa bratom ili sestrom je pravi veliki blagoslov, ali to ne mora uvek da bude slučaj. Ako imate toksičan odnos sa braćom i sestrama, možda ćete se osećati kao da ste zaglavljeni sa neprijateljem. Toksični odnosi su dosledni, stalni i nametljivi.

Toksični sestra i brat je odnos koji mnogo utiče na vas

Stvari koje čine brata i sestru toksičnim su iste stvari koje čine prijatelje toksičnim, samo je sa bratom i sestrom mnogo teže odvojiti se od takvog odnosa. Toksični ljudi stalno čine da se osećate lošije u vezi sa sobom na nezdrav način. Ovo su simptomi koji ukazuju na problematičan odnos.

Manipulativni su

Nije uvek lako uočiti znake da neko možda manipuliše vama. Možete pogledati na koje pozicije vas vaš brat ili sestra stavlja i kako se osećate zbog njih. Ponekad mogu da traže novac od vas i da čine da se osećate loše ako odbijete da im ga pozajmite. Teško je u ovakvim situacijama ne pomoći, ali poslušajte intuiciju.

Previše su kritički nastrojeni

Konstruktivna kritika koja dolazi sa mesta ljubavi je jedna stvar, ali ljubomorna sestra može to da čini namerno da se osećate loše zbog sebe, umesto da se bave sopstvenim osećanjima. Jako je toksično kada vas vaš brat ili sestra osuđuju i previše su kritični prema vama. Međutim, veoma je važno da obavestite brata i sestru kada njihove reči postanu problematične. Ako niste tražili savet, ne morate da ga prihvatite.

Toksični sestra i brat uvek krive druge

Ovakav brat i sestra nikada ne greše. Ako primetite da vaš brat i sestra okrivljuju druge za sopstvene greške i ne preuzimaju odgovornost za sopstvene postupke, onda je to jedan primer toksičnog odnosa. U njihovoj glavi oni nikada nisu krivi.

Ne pokazuju kajanje

Oni se nikada ne izvinjavaju, bez obzira šta su uradili i koliko vas je to povredilo. Ovo je povezano sa osobinom da okrivljuju druge, dodajući da se oni zaista ne osećaju krivim i da nemaju zbog čega da se izvinjavaju.

Osećate se iscrpljeno nakon vremena provedenog s njima

Dug telefonski razgovor sa njima bi mogao da učini da se osećate potučeno. Naravno, to se ponekada desi svakom od nas, ali ako svaki put kada razgovarate sa njima imate osećaj kao da su vam nešto oduzeli, bilo da je to vaša energija, dobro raspoloženje ili samopouzdanje, to je dobar pokazatelj da su toksični.

Oni izdaju vaše slabosti

Oni verovatno znaju mnogo više o vama od prosečne osobe, ali to im ne daje za pravo da to i podele. U zdravim bratsko-sestrinskim odnosima, tajne se ne prodaju. Ako oni govore drugim ljudima privatne stvari o vama, ne možete im verovati. Ovo ponašanje je dokaz da vezi nedostaje lojalnost.

Toksični sestra i brat kvare vaše odnose sa drugima

Ukoliko su vaši odnosi narušeni kada dovedete svog brata ili sestru, to verovatno nije slučajnost. Zbog ljubomore ili prosto takmičarskog duha, neki braća i sestre se trude da oštete vaše veze. Ovakva vrsta mešanja u odnose je destruktivna i podla.

Ignorišu vas ili vas progone

Ponekat je toksičnost ovog odnosa malo suptilnija. Oni možda ne obraćaju mnogo pažnje na vas. Oni se i ne trude da uzmu u obzir vaše mišljenje ili vas tretiraju kao da nemate ništa vredno da ponudite. Ovo može biti još bolnije od direktnog kritikovanja jer može doprineti niskom samopoštovanju i mržnji prema sebi.

Ne dozvoljavaju vam da odrastete

Možda se čini nevinim da vas braća i sestre čuvaju kao odraslu osobu. Međutim, kada dostignemo odraslo doba i upoznamo nove prekretnice poput partnerstva, rađanje dece, promene posla, braća i sestre se prilagođavaju, čak iako to nije lako. U toksičnim vezama, oni vam neće dozvoliti da se razvijete i da rastete.

Previše te zadirkuju

Samo zato što ste braća i sestre, ne znači da morate da podnosite najgore uvrede jedni drugih u ime komedije. Ako vam brat ili sestra stalno govore da ste previše osetljivi ili da ne možete da prihvatite šalu, oni ne potvrđuju vaša osećanja, to je problem. Malo glupiranja jeste zdravo u odnosu, ali ako vas to povređuje, to postaje problem.

Vi menjate ponašanje kada ste u njihovoj okolini

Ako niste previše bliski sa svojim bratom ili sestrom, verovatno im pokazujete samo svoju određenu stranu. Ko ste sa njima ili sa prijateljima, to možda nije ista osoba i to je u redu. Ali je to nešto potpuno drugačije od toga da prilagođavate svaku odluku, ponašanje ili emociju oko njih. Deluje kao da zahtevaju da se ponašate na određeni način.

Toksični sestra i brat su licemerni

Vi ne možete učiniti ništa dobro, dok oni ne mogu učiniti ništa loše. Pravila ne važe za njih. Tamo gde vas smatraju odgovornim, dajte sebi besplatnu propusnicu. Uvek postoji izgovor zašto su vaše situacije drugačije ili zašto nisu pogrešne. Oni minimiziraju vaša osećanja, ali daju sebi prostor da procesuiraju svoja i očekuju od vas da pokažete empatiju.

Izvor slike: AntonioGuillem/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate