1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Šta znači sanjati prevaru:...

Šta znači sanjati prevaru: To ukazuje na ova 4 problema u vezi

22. април 2024.

| Snežana Vranić
Evo šta vam podsvest poručuje...

Ponekad se svima desi da sanjaju o nekoj prevari. Međutim, ako se to često događa, verovatno postoji priča iza toga. Šta znači sanjati prevaru?

Snovi su put da nam podsvest nešto kaže. Snovi o varanju partnera mogu značiti da se osećate krivim ili neispunjenim u vezi. Sa druge strane ako sanjate da ste prevareni, moguće je da postoji problem sa poverenjem. U svakom slučaju, postoji nekoliko tumačenja ovakvih snova.

Šta znači sanjati prevaru?

Snovi o varanju partnera mogu izazvati mnogo anksioznosti. Međutim, ovo ne mora da znači da bilo ko u vezi vara ili da će prevariti. Tačnije, ovakvi snovi često nemaju veze sa stvarnim neverstvom. Šta više, snovi o seksu ili ljubljenju drugih osim vaših partnera su izuzetno česti i normalni. Postoji nekoliko razloga zašto ovo sanjate.

U vezi nedostaje poverenje

Svejedno ko je prevaren u snu, ovo može označavati nedostatak poverenja u vezi. Ukoliko ste vi ti koji varate, to ukazuje na to da imate osećaj da vam partner ne veruje, dok sa druge strane, ako je partner prevario vas onda ste vi ti koji nemate poverenja.

Prema Frojdovoj teoriji analize snova, oni su često način na koji vaš um deli potisnute brige. Neki stručnjaci smatraju da se uznemirujući snovi mogu dogoditi dok vaš mozak pokušava da se nosi sa stresnim ili negativnim događajem. Ako je neko od vas varao u prošlosti, saznanje o tome može uticati na sadržaj snova i poverenje. Razmislite da li postoji valjani razlog za nedostatak poverenja. AKo je tako, najbolje bi bilo da razgovarate o tome sa partnerom.

Šta znači sanjati prevaru: Osećate se krivim zbog nečega

Krivica ili stid se često u snovima manifestuju kao varanje jer su često u vezi sa ovim osećanjima. Ovaj san može ukazivati na to da želite da priznate nešto svom partneru. Ovo se može odnositi na bilo šta – razbili ste njihovu omiljenu šolju, ne podnosite njegovog najboljeg prijatelja ili bilo šta što sakrivate.

Ako ste osetili olakšanje nakon što su vas uhvatili u prevati, onda je možda vreme da razgovarate o tome što vas grize. Potiskivanje krivice i drugih negativnih emocija nije dobro za vaše zdravlje i može dovesti do visokog krvnog pritiska, lošeg pamćenja i smanjenog samopoštovanja. Otvoren razgovor sa partnerom može razrešiti ovaj problem.

Vaša veza vas ne ispunjava

Ako se snovi o prevari često događaju, to znači da vas vaša veza ne ispunjava. Prirodno je da se vaša osećanja u vezi s vremenom menjaju. Moguće je da vaš partner ne želi da isproba novu seksualnu pozu, pa će vas to prirodno odvesti ka tome da sanjate to sa drugom osobom. Ovo je prirodan način da vaša podsvest shvati vaše želje i stvarnost budnog života. Zapitajte se šta vam to nedostaje u vezi i porazgovarajte sa partnerom o tome. Jedino to je način da izađete iz rutine i monotonije u kojoj ste se našli.

Šta znači sanjati prevaru: Imate strah od napuštanja

Snovi koji uključuju prevaru mogu se odnositi na strah od napuštanja. Uobičajeno je da ste zabrinuti oko toga da vas partner napušta, naročito ako ste u prošlosti doživeli zanemarivanje, odbacivanje ili napuštanje od strane partnera ili roditelja. Ovaj strah se može dogovoriti kao odgovor na traumu.

Sa druge strane, ovaj san može ukazivati na to da je vaša veza došla do raskrsnice. Prirodno je da se osećate nesigurno u vezi i da brinete o odlasku vašeg partnera ako ne izgleda da je spreman da preduzme sledeći korak.

Šta ako ste sanjali prevaru?

Stručnjaci tvrde da snovi o prevari obično nisu razlog za uzbunu jer se često odnose na dugotrajni stres tokom dana. Ako vam ovi snovi zaista smetaju, ova stalna briga može početi da prodire u vaše svakodnevne misli što može izazvati uznemirenost i uticati na vašu vezu. Ukoliko postoje skrivene misli i strahovi, najbolje bi bilo da razgovarate sa partnerom ili sa terapeutom koji će vam pomoći da prevaziđete ove probleme.

 

Izvor slike: AntonioGuillem/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate