1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Postporođajna depresija: Šta se...

Postporođajna depresija: Šta se dešava nakon porođaja

08. август 2023.

| Ranka Bulatović
Turbulencija koja prati rođenje nije ograničena samo na "bejbi bluz". Telu, mozgu i psihi bi trebalo nekoliko godina da se prilagode. Evo šta se dešava u telu i u glavi posle porođaja.

Postporođajna depresija samo je jedna od stvari s kojima se žene suočavaju nakon porođaja. A postpartum traje i do tri godine. „Konačno zumiramo poremećaje, i fiziološke i psihološke, koji izazivaju početke majčinstva“, raduje se babica Anna Roy.

Prema njenim rečima, lekari i babice su do sada malo obraćali pažnju na uporna stanja tela i duše novopečenih porodilja, previše fokusiranih na trudnoću i porođaj. „Ovo sam shvatila tokom kućnih poseta. Morala sam da tražim na internetu odgovore na pitanja mladih majki. Morala sam da ostavim po strani bezbroj primljenih ideja na tu temu da bih se obučila za posao“.

Postporođajna depresija: Šta se zaista dešava u telu (i u glavi) nakon porođaja

Nakon porođaja, mogu se pojaviti anksiozni poremećaji, depresija, impulsne fobije i hiperbudnost. Prvo lažno uverenje koje treba srušiti: postporođaj traje nekoliko dana, ili u najgorem slučaju, nekoliko nedelja, nakon čega žena ponovo može da živi normalno.

„Sada znamo da ni telu, ni glavi, ni životu nije dovoljno tako malo vremena da se oporavi od ovog događaja“, primećuje Anna Roy. Drugi kliše opasan po žensko mentalno zdravlje: perinatalni period je srećno doba. „Prodavali smo ga vekovima kao pseudo svadbeni obred“, opisuje babica. Niko nas ne upozorava na ambivalentnost naših osećanja u to vreme.

Baby shower, pozivnice, odeća za bebe, pokloni za rođenje… u ovom velikom maskenbalu u pastelnim tonovima, nijedna nova majka ne želi da prezentuje  pomalo klimavu sliku o sebi. Svi se poigravaju i održavaju ovu rasprostranjenu laž.

„U stvarnosti, postpartum je period jake psihološke ranjivosti u kojoj nam se može desiti određeni broj neuspeha“, objašnjava Anna Roy. „Postoji, naravno, radost, ali i mnogo teskobe . Anksiozni poremećaji, depresija, impulsne fobije, hiperbudnost… niko nas ne upozorava na ambivalentnost naših osećanja u ovom trenutku“.

Bejbi bluz ili postporođajna depresija: višestruki i različiti simptomi

Vrh ledenog brega, čuveni bejbi bluz, trebalo bi da se pojavi između D3 i D5 posle porođaja kod 80% majki. Nekoliko dana – najviše nedelju dana – simptomi, kao i njihov intenzitet, variraju od žene do žene. Daleko od toga da je bolest, ovo prolazno stanje se uglavnom objašnjava fiziološki: nivoi hormona (estrogena i progesterona) naglo opadaju, što može izazvati pad morala i učiniti vas razdražljivim, dok prisustvo ovih hormona tokom trudnoće deluje antidepresivno.

„Novopečene majke najčešće navode osećaj nesposobnosti, briznu u plač za svaku sitnicu i osećaju se iscrpljeno“, objašnjava naturopatkinja Mélina Lecluze Amorotti. Sledeći izazov sopstvenog iskustva, kreatorka bloga lafamilletortue.fr odlučila je da podeli priču u knjizi Baby Clash (Larousse). Prema njenim rečima, reakcije onih oko vas samo pogoršavaju tradicionalno osećanje krivice što ne možete da budete srećni.

Na sreću, stvari se brzo vraćaju u normalu jer telo vraća hormonsku ravnotežu. Bejbi bluz retko traje duže od 10 dana i nestaje sam od sebe, ali potencijalno ga prati mnogo problematičnija postporođajna depresija. Manje uobičajeno, na sreću, tiče se 15 do 20% majki (do 30% prema studiji iz avgusta 2021. koju je sproveo OpinionWay za kompaniju Qare). Duboka tuga, psihička bol, čak i samoubilačke misli…  traju duže od dve nedelje ili se ponovo pojavljuju nekoliko meseci kasnije.

Još jedna zamka o kojoj se malo govori: impulsne fobije, koje su nametljive i uznemirujuće misli koje rezultiraju agresivnim impulsima prema bebi. Problem je što se ovi poremećaji pripisuju hormonskoj destabilizaciji,manju sna i opštoj iscrpljenosti. Međutim, istraživanja sada ukazuju na višefaktorske uzroke koji se mogu odnositi na telo, mozak ili emocionalni život.

Promene u mozgu i povećana ranjivost

Prema rečima Anna Roy, neuronaučnici sve bolje identifikuju promene u mozgu mlade majke. Hugo Bottemanne, psihijatar i istraživač neuronauke na Institutu za mozak, i Lucie Joly, psihijatar, na taj način pristupaju pojmovima cerebralne postpartalne ili perinatalne neuroplastičnosti u knjizi U mozgu mama (Editions du Rocher).

U vrhu najčešćih poremećaja, mentalna magla i osećaj usporavanja oseća se kod 80 odsto trudnica i mladih žena koje su se porodile. Ove simptome psiholog Winnicott je već opisao još 1956. Jodi Pawluski, neuronaučnik, ispituje njihovu neuronsku mehaniku u Mommy Brain (Larousse, 2022). Ponekad je neophodan dug proces rekonstrukcije da bi se povratila pozitivna slika o sebi.

Na marginama ovih fenomena, Mélina Lecluze Amorotti poziva da se ne minimizira destabilizujući efekat telesnih transformacija ili uticaj teškog porođaja. „Carski rez ili epiziotomija mogu imati značajne posledice, posebno na kasniji seksualni život. Sa modricama, oštećenog tela… majka se lako oseća ranjivom i oslabljenom posle muke porođaja. Ponekad je potrebano dugo vremena da bi se povratila pozitivna slika o sebi. „Neke žene će oplakivati telo pre trudnoće“, kaže blogerka naturopatkinja. Druge će se suočiti sa „sindromom praznog stomaka“, te će žaliti za jedinstvenom odnosom koji su imale sa bebom dok je rasla u njihovom stomaku.

Naučite da pričate o svojim osećanjima

Pričajte sa svojim suprugom o svemu. Nemojte da krijete od njega kako se osećate.  I traženje pomoći na najmanji znak umora, tuge, razdražljivosti. I parneru se menja život. Ne oseća to isto što i vi, ali i on ima svoje brige. ako otvoreno razgovarate o svemu, biće vam mnogo lakše. I partner će znati kako da vam pomogne i šta se od njega očekuje.

 

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: Highwaystarz-Photography/gettyimages.co.uk