1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Kako da prepoznate sindrom...

Kako da prepoznate sindrom starije ćerke?

13. март 2024.

| Snežana Vranić
Moguće je da ćete ove navike prepoznati u sebi ili bliskoj osobi..

Sindrom starije ćerke možda nije prepoznato stanje, ali predstavlja skup problematičnih obrazaca ponašanja.

Ako ste najstarija ćerka u porodici ili poznajete nekoga ko jeste, vrlo je verovatno da ćete prepoznati simptome koji karakterišu ovaj sindrom. U pitanju su obrasci ponašanja koji su prilično štetni za osobu koja ih doživljava.

Šta je sindrom starije ćerke?

U pitanju je nesvesna porodična uloga u koje mnoge mlade devojke nasleđuju kao najstarije dete u kojoj se više bave kućnim radom, emocionalnom brigom i suočavaju se sa većim očekivanjima od svojih mlađih braća i sestara. Ovo su simptomi koji ukazuju na ovaj sindrom.

Imate jak osećaj odgovornosti

Roditelji često imaju tendenciju da polažu veća očekivanja od svoje prvorođene dece od kojih se očekuje da daju dobar primer mlađoj braći i sestrama. Ova očekivanja umeju često da ih prate i u odraslom dobu.

Stalno jurite za uspehom

Sa tolikim očekivanjima koja su na vas postavljena još kad ste bili dete, ne pristajete na ništa manje od uspeha tokom svog života i ne dozvoljavate sebi da pravite greške.

Opsednuti ste intenzivnom brigom i verovatno patite od anksioznosti

Pošto ste kao dete bili prvi u porodici koji je primio iskušenja i brige svojih roditelja i dalje osećate odgovornost da se pobrinete da sve prođe kako treba. Čak i ako već duži period ne morate da brinete o tome jer su vaša mlađa braća i sestre odavno otišli.

Sindrom starije ćerke: Stalno pokušavate da ugodite drugima

Još jedan obrazac ponašanja koji se javlja kada je sindrom starije ćerke u pitanju jeste da se uvek trudite da ne izneverite svoje roditelje. Zbog toga ćete često želeti i sada da izbegnete svađu.

Imate problema sa postavljanjem granica

Moguće je da ste od malih nogu davali prioritet brizi o drugima, pa ste verovatno preuzeli i neke materinske dužnosti za svoju mlađu braće i sestre, pa vam je do danas teško da postavljate granice u odnosima kkao biste napravili mesta za sopstvene želje i potrebe.

Gajite osećanje gorčine i razočarenja prema porodici

Zbog porodičnog pritiska i odgovornosti koju ste preuzeli od malih nogu, sada možda osećate da ne ispunjavaju vaša očekivanja. Pored toga, često se ove žene suočavaju da sa osećajem da ste i dalje potrebni svojoj braći i sestrama koja čekaju da rešite njihove probleme.

Sindrom starije ćerke: Osećate kajanje

Moguće je da se suočavate sa osećanjem žaljenja i kajanja što niste ispunili očekivanja koje vaša porodica ima od vas, čak i ako zapravo radite i činite više nego što se od vas to očekuje.

Imate problema sa uspostavljanjem veza

Dešava se da na primer reprodukujete porodične obrasce i da se previše mešate u živote svojih prijatelja ili partnera izazivajući im nelagodu. Ili da, sa druge strane, napustite vezu jer ste osećali da ste dali sve, kao što ste činili kada ste bili mali, ali ste dobili malo zauzvrat.

 

Izvor slike: Strelciuc Dumitru/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate