1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Kako perfekcionizam prouzrokuje burnout?

Kako perfekcionizam prouzrokuje burnout?

03. мај 2024.

| Snežana Vranić
Da li pazite na sebe?

Perfekcionizam je istovremeno i blagoslov i prokletstvo. Dok to donosi savršeno urađen posao, često perfekcionizam prouzrokuje sagorevanje.

S jedne strane, ambicija i težnja da uradite najbolji mogući posao vam mogu pomoći da postignete nove visine u karijeri. Sa druge strane, stalni pritisak da se uvek daju besprekorni rezultati mogu dovesti do nepotrebnog stresa i anksioznosti. To za posledicu može imati sagorevanje i negativno uticati na radni učinak.

Kako perfekcionizam poruzrokuje sagorevanje?

Pefekcionizam je osobina ličnosti koja tera nekoga da teži savršenim rezultatima bez obzira na sve. Zbog toga su perfekcionisiti skloni oštroj krititici i osuđivanju sebe, a pored toga se plaše neuspeha. Oni teže savršenosti jer veruje da će ih to učiniti boljim. Postoji nekoliko stvari koje ukazuju na to da perfekcionizam izaziva sagorevanje.

Ne možete da isključite mozak

Kada vam predstoji rok za veliki proojekat ili radite na nečem velikom, normalno je da provodite više vremena razmišljajući o poslu nego inače. Međutim, ovo može izazvati sagorevanje ako je to učestala pojava. Ako ne možete da isključite razmišljanje o poslu i obavezama čak i kada niste u tom okruženju, vrlo lako ćete doći do sagorevanja.

Kada ste preopterećeni, preuzimate još obaveza

Perfekcionisti su neki od najpouzdanijih, najvrednijih i najsavesnijih radnika. Upravo zbog toga će vrlo radii preuzeti još obaveza, čak i ako su već preopterećeni. Iako će ovo možda zadovoljiti vaše nadređene, za vas ovo može biti veoma problematično.

Osećate kao da vaša lista obaveza nema kraja

Osećaj da vaš posao i lista obaveza nemaju kraja su takođe crvene zastavice. Ne samo da se vaši zadaci i dalje gomilaju, već nastavljate da dodajete stvari na nju. Moguće je da ćete ponoviti neki zadatak samo kako biste bili sigurni da ste ga zaista savršeno uradili.

Predugo vremena trošite na jedan zadatak

Naravno, da svi želimo da uradimo i predamo kvalitetno obavljene zadatke na vreme. Međutim, trošenje previše vremena na jedan zadatak je crvena zastavica da preterujete. Postavljanje visokih standarda nije loša stvar, ali postaje problem ako stalno vršite pritisak na sebe. Ovo vodi do stresa, anksioznosti, umora i sagorevanja.

Perfekcionizam prouzrokuje sagorevanje zbog čega se stalno  osećate umorno i iscrpljeno

Svako ko se susreo sa ovim zna da, iako nije zabavno, obično je nešto od čega se možete  oporaviti. Umor i iscrpljenost idu ruku pod ruku sa sagorevanjem, a fizički simptomi se mogu javiti i u obliku glavobolja ili bolesti vezane za sistem za varenje.

Kako izbeći sagorevanje ako ste perfekcionista?

Nije nemoguće sprečiti sebe da u potpunosti izgorite. Postoji nekoliko načina na koje to možete da uradite. Na primer, ponavljajte afirmacije koje podižu vaše samopouzdanje kako ne biste bili u strahu da će doći do smaka sveta ako sve ne bude savršeno.

Pored toga, veoma je važno da postavite granice na poslu. Iako želite da budete uzoran radnik, vaše mentalno zdravlje je bitnije od svakog posla. Obratite pažnju i na ono što vam telo govori jer će ono prvo signalizirati opasnost od sagorevanja. Takođe, nemojte zaboraviti da se socijalizujete. Ovo vam svakako može pomoći da bolje pristupate poslu i sagledate stvari iz druge perspektive.

Izvor slike: PeopleImages/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate